Notícies

Articles de 2012

I Seminari d’Estudis Catalans del Vuit-cents. Tindrà lloc el proper 14 de desembre de 2012, a la Universitat de Barcelona (Facultat de Filologia, edifici Josep Carner, c. Aribau, núm. 2, 5è pis), a les 12 h., amb la intervenció del Dr. Joan-Lluís Marfany (Universitat de Liverpool) sobre el tema «Varietats de la literatura catalana durant la primera meitat del segle XIX: què s’escrivia en català i per què».

 

Vegeu arxiu 

I SIMPOSI INTERNACIONAL NOVES TENDÈNCIES EN EL I+D+I EN LITERATURA, LLENGUA, ENSENYAMENT I TIC SOBRE LA CORONA D'ARAGÓ (EDAT MITJANA I EDAT MODERNA). DE LA INNOVACIÓ AL CÀNON. 18-19 de desembre de 2012.

 

Visiteu la pàgina
Vegeu arxiu 

Dimarts, 18 de desembre a les 19.30 (UB. Facultat de Lletres. Sala de professors, 5è pis Edifici Carner): Cesc Esteve (UAB): «La poètica de la història popular al renaixement».

La jornada "Egodocuments i religiositat a l'època moderna" tindrà lloc el proper 12 de desembre de 2012, a la Universitat Autònoma de Barcelona (Facultat de Filosofia i Lletres. Sala d’Actes Frederic Udina). Comptarà amb les intervencions d'Stéphane GOMIS (Université Clermont II), Anna SCATTIGNO (Università degli Studi di Firenze) i Joan PEYTAVÍ DEIXONA (Université de Perpignan) i finalitzarà amb una taula de debat en què participaran Antonio CASTILLO (Universidad de Alcalá), Vicent ESCARTÍ (Universitat de València), Òscar Jané CHECA (Universitat Autònoma de Barcelona), Isabelle LUCIANI (Aix-Marseille Université), Stéphane MICHONNEAU (École des hautes études hispaniques et ibériques (Casa de Velázquez, Madrid), Eulàlia MIRALLES (Universitat de València), Patrice POUJADE (Université de Perpignan), Antoni SIMON I TARRÈS (Universitat Autònoma de Barcelona) i Verònica ZARAGOZA (Universitat de Girona).

 

Visiteu la pàgina

Dimarts, 4 de desembre a les 19.30 (UB. Facultat de Lletres. Sala de professors, 5è pis Edifici Carner): Francesc Massip (Universitat Rovira i Virgili): «El Cant de la Sibil·la».

Marinela Garcia Sempre i M. Àngels Llorca Tonda han tingut cura de la publicació "Vides medievals de sants: difusió, tradició i llegenda" (Alacant: Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana (Symposia Philologica, 22), 2012), volum que conté vuit treballs d'especialistes en literatura medieval europea, castellana i catalana i en literatura moderna catalana.

 

Visiteu la pàgina

Dimarts 13 de novembre va tenir lloc al Círcol Maldà de Barcelona, la presentació de l'edició de l'obra catalana de Pau Puig, curada per Maria Rosa Serra i publicada per editorial Barcino a la col·lecció Baró de Maldà; hi van intervenir Carles Duarte (per Amics dels Clàssics), Albert Rossich (com a director de la tesi de M.R. Serra) i la curadora mateixa. A continuació va tenir lloc una lectura dramatitzada de l' "Entremès de les beates" de Pau Puig, a càrrec d'actors professionals.

 

Visiteu la pàgina

Propera sessió del seminari de recerca de l'ILCC: divendres 23 novembre de 2012, a les 12h. (Universitat de Girona. Facultat de Lletres. Sala de l'ILCC). Pere Montalat (Oficines Lexicogràfiques IEC): "El diccionari 'Gazophylacium catalano-latinum' de Joan Lacavalleria Dulac (s. XVII)".

 

Visiteu la pàgina

VIII Trobada del Grup d’Estudis Etnopoètics. Bocairent, 9 i 10 de novembre de 2012.

 

Vegeu arxiu 

Dimarts, 23 d'octubre a les 19.30 (UB. Facultat de Lletres. Sala de professors, 5è pis Edifici Carner): Xavier Renedo (Universitat de Girona): «Nox dabit consilium: Esbroncades, orenetes i nits en blanc (Llibre dels Fets de Jaume I, § 213-218)».

 

Vegeu arxiu 

Els espais del coneixement: aproximació interdisciplinària al pensament medieval (Barcelona, 14-16 de novembre de 2012).

 

Vegeu arxiu 

Propera sessió del Seminari de Recerca de l'ILCC (UdG) aquest divendres 19 d'octubre a les 12 h (Universitat de Girona. Facultat de Lletres. Sala de l'ILCC). Pep Vila: "'La tragèdia del cavaller Affranio' i la 'Comèdia dels pecats mortals', dues obres de teatre català del segle XVIII".

 

Visiteu la pàgina 

Dimarts, 2 d'octubre a les 7.30 (Sala de professors, 5è pis Edifici Carner): Helena Rovira i Cerdà (Universitat de Barcelona): "El Valeri Màxim en català: notes sobre la seva difusió a l'edat mitjana al marge d'Antoni Canals"

I Congrés Internacional sobre Crítica Filològica i Ecdòtica. Textos catalans dels segles XIX i XX", organitzat per la Càtedra Màrius Torres del Departament de Filologia Catalana i Comunicació de la Universitat de Lleida, 4 i 5 d'octubre. Enllaç a la segona circular, al programa del Congrés i als resums de les comunicacions.

 

Visiteu la pàgina 

Congreso internacional “Escritoras entre rejas. Cultura conventual femenina
en la España moderna”. Organitzat per BIESES: 'Bibliografía de Escritoras Españolas'. Universidad Nacional de Educación a Distancia. Madrid, 5, 6 y 7 de julio de 2012. Programa definitiu.

 

Vegeu arxiu

Congrès International «La Renaissance en Europe dans sa diversité» (Nancy, 10-14 juin 2013).

 

Vegeu arxiu

Presentació creuada dels tres darrers volums de la Col·lecció Blaquerna:
Miriam Cabré,"Cerverí de Girona: un trobador al servei de Pere el Gran"; Roger Friedlein, "El diàleg en Ramon Llull: l'expressió literària com a estratègia apologètica" (Premi Crítica Serra d'Or); Anthony Bonner, "L'Art i la lògica de Ramon Llull: manual d'ús".
Data: 11/06/2012. Lloc: Llibreria La Central, c. Mallorca 237, a les 19 h
L'acte comptarà amb la presència dels tres autors, que han acceptat el repte de presentar-se els llibres de forma creuada: Bonner presentarà el de Cabré, Cabré presentarà el de Friedlein i Friedlein presentarà el de Bonner. En aquest encontre, farà de moderador Albert Soler, codirector de la col·lecció.
Divendres, 25 de maig de 2011,a les 12 del migdia, tindrà lloc la propera sessió del Seminari de Recerca de l'ILCC, Sala de l'ILCC (Fac. Lletres, St. Domènec II, 5è pis): M. Rosa Serra, "L'obra catalana de Pau Puig". Se n'ha publicat recentment l'edició crítica a Els Nostres Clàssics/Baró de Maldà. Accés lliure i gratuït

 

Visiteu la pàgina

El proper divendres, 27 d'abril, a partir de les 12 del migdia, tindrà lloc la 3a sessió de 2012 dels Seminaris de recerca de l'ILCC, a la Sala de l'ILCC, Facultat de Lletres de la UdG: Joan Mascaró (UAB): "El concepte de llengua i la història de la llengua catalana".

 

Visiteu la pàgina

Vegeu a l'enllaç el programa de les VI Jornades Acadèmiques de l'Aula Lul·liana de Barcelona, que se celebrarà els dies 11 i 12 de maig.

 

Visiteu la pàgina

Dimarts, 17 d'abril a les 7.30 (Sala de professors, 5è pis Edifici Carner): Pere Bescós (Universitat Pompeu Fabra): "Introducció al 'Bello Punico' català (1472)".

 

Acaba d'aparèixer el volum "Literatura en la Guerra de Treinta Años" (Vigo: Editorial Academia del Hispanismo, 2012), a cura de Sònia Boadas, de la UdG, en què hi ha diverses contribucions relatives a la literatura i la cultura catalanes del l'època barroca. Mireu l'índex a l'enllaç.

 

Visiteu la pàgina

Acte d'homenatge pel centenari de la mort de Teodor Llorente a la Sala Prat de la Riba de l'IEC (Carme, 47, Barcelona), 22 de març a les set del vespre. Hi intervindan Margalida Tomàs, Josep Massot, Rafael Roca i Josep Piera.

 

Vegeu arxiu

propera sessió del seminari de literatura medieval i moderna dimarts 6 de març, amb Florence d'Artois (UAB) sobre "Pedro Simón Abril, ¿lector de la poética? las 'advertencias al lector de las seis comedias de terencio' (1577)", a dos quarts de vuit del vespre, a l'aula 3.5 de l'Edifici Carner. Segons els organitzadors, es tracta d'una important revisió del paper dels textos proemials en la construcció de la teoria literària del renaixement, en aquest cas a la Corona d'Aragó. La sessió serà a l'aula 3.5 i no a l'habitual sala de professors.
L'International Medieval Meeting Lleida es realitzarà entre els dies 26 i 29 de juny. S'hi inclouen apartats sobre literatura i lingüística.

 

Visiteu la pàgina

El Museu d’Història de Catalunya i l’Institut Europeu de la Mediterrània presenten l’exposició "Raimundus, christianus arabicus" sobre Ramon Llull, l'acte inaugural de la qual tindrà lloc el diumenge 26 de febrer, a la una del migdia, al Reial Monestir de Santes Creus.

 

Visiteu la pàgina

Els dies 21 i 22 de febrer d'enguany se celebraran a la Universitat de Barcelona (Edifici Josep Carner. Sala de Professors, 5è pis) les Jornades d'Estudi "Dante i Llull"

 

Visiteu la pàgina

Fruit d'un encàrrec de l'editorial Síntesis, acaba d'aparèixer el volum "Literatura catalana moderna (siglos XVI-XVIII)", a càrrec d'Albert Rossich i Pep Valsalobre, de la UdG.

 

Visiteu la pàgina

LATIN AND VERNACULAR IN RENAISSANCE IBERIA V: PASTORAL FROM THE MIDDLE AGES TO THE BAROQUE. To be held at the Universitat Autònoma de Barcelona on 21-22 February 2012.

 

Vegeu arxiu

Programa del X Convegno Associazione Italiana di Studi Catalani, Università di Verona, 23-25 febbraio 2012: "Ciutat de l’amor: scrivere la città, raccontare i sentimenti"

 

Vegeu arxiu

Seminari de recerca de l'ILLC. Sessió extraordinària: divendres 13 de gener de 2021, 12h. a la Sala de l'ILCC (UdG (Fac. Lletres, St. Domènec II, 5è pis). Seminari conjunt de: Lola BADIA (UB) ""Redissenyar la història de la literatura catalana medieval i moderna" i Francisco RICO (UAB) "Vieja y nueva filología".

 

Visiteu la pàgina