Notícies

Articles de 2014

El XVII Col·loqui l’Associació Internacional de Llengua i Literatura Catalanes (AILLC) tindrà lloc a València (Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació de la Universitat de València) del 7 al 10 de juliol de l’any 2015.
Propostes de comunicació: fins al 16 de gener de 2015.
Més informació al web: http://ocs.uv.es/index.php/AILLC/AILLC2015/index
Per a qualsevol dubte, podeu adreçar-vos a: AILLC.Valencia@uv.es

III Jornada sobre edició de textos clàssics catalans

Organitzada per la Fundació Lluís Carulla, la Càtedra Verdaguer d’Estudis Literaris - Societat Verdaguer – Universitat de Vic i la Societat Catalana de Llengua i Literatura. Sala Pi i Sunyer: Institut d’Estudis Catalans, c/ Carme 47, 08001 Barcelona.
 

Cicle de Conferències sobre Joan Roís de Corella, la primera de les quals és la següent:
Josep Guia: "L’estil és l’autor: Les unitats estilístiques de Joan Roís de Corella".

Data: 4 de novembre de 2014, dimarts, de 19:00 a 21:00.
Centre: La Nau, Centre Cultural. Universitat de València
Sala: Aula Magna.
Entrada lliure, aforament limitat a la capacitat de la sala

II Jornada “Els Clàssics i la llengua literària: s. XVIII-XX”. Organitzada per la Societat Catalana d’Estudis Clàssics. Dijous, 16 d’octubre de 2014. Sala Pi i Sunyer: Institut d’Estudis Catalans, c/ Carme 47, 08001 Barcelona.

Dimecres 8 d'octubre a les 7.30 tindrà lloc la primera sessió d'enguany: Anton Espadaler (Universitat de Barcelona): Les partides d'Orient. Per al Jacob Xalabín. A la sala de juntes de l’edifici històric.
Obert el termini de preinscripció i matrículació en el PROGRAMA DE DOCTORAT internacional en Transferencias Interculturales e Históricas en la Europa Medieval Mediterránea.
Aquest Programa de Doctorat és al si de l’ISIC-IVITRA (http://www.ivitra.ua.es) (Ref. ISIC/2012/022), de la Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat d’Alacant (http://lletres.ua.es/va/postgrau/doctorat.html), de la Seu Universitària de la Nucia (http://web.ua.es/es/seus/lanucia/), i gestionat a través de l’Escola de Doctorat de la UA (http://cvnet.cpd.ua.es/webcvnet/planestudio/planestudiond.aspx?plan=E020#).

Congrés “Traçando caminhos / Tracing Paths / Trazando caminos” organitzat pel grup GEMELA (“Grupo de Estudios sobre la Mujer en España y las Américas, pre- 1800”), 8-10 de setembre, 2014, Faculdade de Letras da Universidade de Lisboa, Portugal.

El tema eix del congrés és la producció cultural de les dones a la Península Ibèrica i a l'Amèrica Llatina Colonial durant l'Edad Mitjana i Moderna.

Comptarà amb comunicacions de membres del grup de literatura moderna de la UdG (Pep Valsalobre, “Itinerario de los textos de Caterina de Siena en el ámbito hispánico quinientista. La traducción valenciana del Dialogo della divina Provvidenza”; Eulàlia Miralles i Albert Rossich, “De Perpignan a Castelló d’Empúries y del francés al catalán: el itinerario vital y lingüístico de Marie Thérèse de Ponte” i Verònica Zaragoza, “‘Cantalde a uso de corte un villancico galán’… A propósito del cancionero poético del convento de carmelitas descalzas de Barcelona (1588)”).

"SCRIPTA. Revista Internacional de Literatura i Cultura Medieval i Moderna" acaba de publicar el seu últim número: Núm. 3 (juny, 2014). MONOGRÀFIC: "Erotisme i obscenitat en la literatura catalana antiga", dirigit per Albert Rossich
Dijous, dia 19 de juny, a les 12:00h., se celebrarà la taula de debat, organitzada pel Departament de Ciències Històriques – Estudis Medievals de la Institució Milà i Fontanals (CSIC, Barcelona), en què el Dr. John Dagenais  (University of California, Los Angeles),  impartirà la conferència titulada El Libre de bons amonestaments de frare Anselm/ Abdullah Turmeda: dos segles de lectura subversiva (1398-1600)”.

La sessió tindrà lloc a la Sala d’actes de la Delegació del CSIC a Catalunya (c/ de les Egipcíaques, 15, Barcelona).

Jornada "Fonts documentals per a l’estudi del període de la Guerra de Successió a Barcelona". Tindrà lloc l'11 de juny a l'Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona. Inscripció gratuïta. Dedicada als diferents tipus de documentació -municipal, notarial, corporativa, eclesiàstica, assistencial, personal o impresa- que permeten conèixer el període de la Guerra de Successió a Barcelona des de diferents perspectives.


Seminari "Escriure d'agricultura a les èpoques medieval i moderna", la propera setmana a la seu de l'IEC de Barcelona (13 i 14 de maig), obert a tothom, sobre textos agronòmics medievals i moderns i sobre llengua i botànica. Adjuntem el cartell. És obert a tothom, tant les sessions a l'IEC com la visita al jardí medicinal del monestir de Pedralbes.
Clàssics i moderns en la cultura literària catalana del renaixement. 1470-1620, organitzat per Alejandro Coroleu (ICREA-UAB). 28 de maig de 2014, Reial Acadèmia de Bones Lletres, Barcelona.
XVII Col·loqui Internacional de Llengua i Literatura Catalanes, València, 7-10 juliol 2015. Primera circular.

VIII Jornades Acadèmiques Interdisciplinàries de l'Aula Lul·liana de Barcelona: sobre l'ortodòxia i la dissidència a l'època de Ramon Llull. Se celebraran els dies 9 i 10 de maig.

Ja disposem d’un nou format de la Base de Dades i del motor de Cerca per a Qüern. Podeu, doncs, consultar en línia des d’ara les referències bibliogràfiques sobre literatura i llengua de l’Edat Mitjana i Moderna que conté (des de 2007; recordeu que les referències anteriors, entre 1993 i 2006 són en els números en paper de Qüern, accessibles també en línia en format pdf: Cerca/Anys anteriors). Tingueu en compte les instruccions per a la cerca, si convé.

Després de l’aturada en la introducció de dades, com a conseqüència del procés de reconversió, reprenem les tasques d’actualització i buidatge de referències a Qüern.

Tingueu en compte que Qüern us pot ajudar en la confecció de bibliografies (per a CV o per a articles) quan feu una selecció de referències i en demaneu l’exportació com a Bibliografia. Seria bo que féssiu una cerca pel vostre nom (Estudiós/Autor) i avaluéssiu l’exhaustivitat de les nostres dades. Si veieu que ens manquen referències vostres, és un bon moment per fer-nos-en arribar separates o exemplars o bé facilitar-nos la referència completa (tal com apareix a la nostra Base de Dades).
Acaba d'aparèixer "El plurilingüisme en la literatura catalana" (Edicions Vitel·la, 2014), a càrrec d'Albert Rossich i Jordi Cornellà, un estudi extens sobre el fenomen multilingüe en la nostra literatura des dels orígens fins al present. http://ca.edicionsvitella.com/colleccions/philologica/el-plurilinguisme-en-la-literatura-catalana/
24 COL·LOQUI GERMANO-CATALÀ
Primera circular Call for Papers del 24è Col·loqui Germano-Català: “Formació, organització i transmissió del saber a l'Edat mitjana i al Renaixement a la
Corona d’Aragó”. Ruhr-Universität Bochum, 17-19 setembre 2014.

Vegeu arxiu
PUBLICACIÓ RECENT: "EL LLIBRE DE CAÇA", UN TRACTAT MEDIEVAL DE FALCONERIA.
"El Libre de caça. Estudi i edició d'un tractat de falconeria medieval", Marinela Garcia (dir.), Antoni Mas, Carme Arronis i Hèctor Càmara, Alacant / Barcelona: Institut de Filologia Valenciana / Publicacions de l'Abadia de Montserrat (Biblioteca Sanchis Guarner), 2013.
PUBLICACIÓ RECENT: DICCIONARI D'AUTORS CARMELITES DESCALÇOS
Acaba d'aparèixer en xarxa el "Diccionari biogràfic d’autors carmelites descalços de la província de Sant Josep", a cura de M. Mercè Gras Casanovas, historiadora i arxivera de l’ACDCB. Actualment, se’n pot consultar la introducció històrica i les primeres fitxes d’autor en la Base de dades Manuscrits Catalans de l'Edat Moderna (MCEM), en la secció "Materials" destinada a acollir eines de treball que complementin la catalogació dels fons manuscrits catalans moderns.

Visiteu la pàgina