Notícies

La Revista  Internacional d'Humanitats acaba de publicar en el seu número 42 (jan-abr 2018) un dossier dedicat a "L'historiador Pere Antoni Beuter (1490-1554) i el seu temps".

Dimarts, 14 de març a les 19, Sala de Professors (cinquè pis de l'edifici Carner): Sebastià Giralt (UAB): «Bartomeu de Tresbens, un astròleg al servei del rei Pere el Cerimoniós».
Els propers dies 1-3 de març, tindrà lloc a la Facultat de Lletres de la Universitat de Girona el col·loqui internacional «Les confluències artístiques en la literatura barroca».

Us fem arribar la pàgina web i el cartell del col·loqui, tot esperant que el programa sigui del vostre interès, i us convidem a assistir-hi i a fer-ne la difusió que considereu oportuna.
Dimarts, 29 de novembre a les 19.30, Sala de Graus (1r pis Edifici Històric) de la UB: Maria Paredes (Universitat de Barcelona): «Un model epistèmic d’Il·lustració».
El Convegno Internazionale: «Llull: filosofia, filologia, pedagogia, storia. Napoli all’epoca di Llull» se celebrarà des del 30 de novembre fins al 3 de desembre del 2016 a Nàpols.
L'acte públic dedicat a Ramon Llull en ocasió del setè centenari de la seva mort tindrà lloc al saló d’actes del Palau Requesens, seu de l’Acadèmia, el dijous 10 de novembre del 2016, a les 7 de la tarda.
El Simposi Internacional: «Beuter i el seu temps» tindrà lloc a la Universitat de València (Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació. Espai Cultural, 1a planta) els dies 7 i 8 de novembre del 2016.
Dimarts, 18 d'octubre a les 19.30, Sala de Graus (1r pis Edifici Històric) de la UB: Rosanna Cantavella (Universitat de València): «L'edició filològica digital en el marc de les transformacions en la comunicació acadèmica».
El «III Seminari d'estudis hagiogràfics: la literatura hagiogràfica al llindar de la modernitat» tindrà lloc a la Universitat d'Alacant, Sala Rafael Altamira (av. Ramón y Cajal, 4 ), els dies 28 i 29 d'octubre del 2016.
El Seminari Internacional: «El mar, la navegació i la vida marítima a la Mediterrània medieval: testimonis cronístics, narratius i poètics» tindrà lloc al Museu Marítim de Barcelona (Av. de les Drassanes s/n) els dies 16 i 17 de juny del 2016.

Dimarts, 15 de març a les 19.30, Sala de Professors de la Facultat de Filologia (5è pis edifici Carner) de la UB: Jaume Coll Mariné (Universitat de Barcelona): «D’uns llavis massa vermells, d’unes mans massa blanques: petrarquisme i antipetrarquisme a la lírica catalana del Barroc»
El Latin and Vernacular in Renaissance Iberia VI: Brief Forms tindrà lloc a Londres (Institute of Modern Languages Research, Senate House University) el 4 de març de 2016. Podeu consultar el programa en el document adjunt.
Acaba d'aparèixer públicament la web del projecte Corpus textual de la Catalunya del Nord (http://ctcn.espais.iec.cat). Aquest programa de recerca té per objectiu elaborar un catàleg d’impressions fetes a Perpinyà i al territori del Rosselló entre 1500 i 1840, alhora que s’ocupa de l’estudi dels impressors nord-catalans i els llibreters establerts en aquest territori, de llur activitat empresarial i de la història de la cultura catalana, de la literatura i de la llengua en la premsa d'aquestes terres.
El divendres 18 de desembre a les 10.30h tindrà lloc el seminari d'Eulàlia Miralles i Joan Peytaví: «Literatura, llengua i història: usos compartits» a l'aula 218 de la UAB (Edifici B, Lletres) dins del marc de la segona sessió del curs del Seminari per a doctorants, estudiants de màster, estudiants de TFG i investigadors "Pensar i difondre la història: des de la transversalitat de les disciplines [Seminari de metodologia i recerca]".
Matrícula oberta pel curs «Inspirades per les Muses. L'escriptura i la cultura en femení a l'àmbit lingüístic català (segles XVI-XVIII)» que ofereix la Universitat Oberta de Catalunya. El calendari del curs serà del 2 al 29 de març de 2016.
El pròxim dijous 3 de desembre a les 20h es presenta a la Llibreria 22 (Hortes 22, Girona) l'antologia de Francesc Fontanella, O he de morir o he d'amar, editada per Eulàlia Miralles, Pep Valsalobre i Albert Rossich.
Intervindran l'historiador de dret Josep Capdeferro, l’editor Jordi Cornudella i els curadors.
El pròxim dijous 26 de novembre es presenta a la Llibreria Laie (Pau Claris 85, Barcelona) l'antologia de Francesc Fontanella, O he de morir o he d'amar, editada per Eulàlia Miralles, Pep Valsalobre i Albert Rossich.
Intervindran l’editor Jordi Cornudella i els editors.
Els dies 3 i 4 de desembre de 2015, tindran lloc a la Universitat de Barcelona les Jornades Internacionals sobre: "Premsa i literatura en el vuit-cents. Pràctiques i representacions".
El dimarts 24 de novembre a les 16h a la Sala d'Actes Joan Fuster (Universitat de València. Facultat de Geografia i Història) tindrà lloc la conferència de Verònica Zaragoza (UOC): "Problemes i mètodes de la recerca en història de gènere (s. XVI-XVIII)" presentada per Eulàlia Miralles.
Organitza: Vicedeganat de Cultura de la Facultat de Geografia i Història / Departament de Filologia Catalana de la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació.
Dijous, 5 de novembre a les 19.30, Sala de Graus (1a planta edifici històric) de la Facultat de Filologia (UB): Gaston Gilabert (Universitat de Barcelona) : «Poesia i música al teatre del barroc»
L'Aula Carles Ribes organitza els pròxims 1 i 2 d'octubre de 2015 el II Simposi Internacional: "Mites Clàssics en la Literatura Catalana Moderna i Contemporània (In Memoriam Carles Miralles)". La primera sessió tindrà lloc a la Universitat de Barcelona, a la Sala Ramón y Cajal, i la segona a l'Institut d’Estudis Catalans, a la Sala Pi i Sunyer. L'assistència és gratuïta.
El dilluns 28 de setembre a les 19 a la sala d'actes del Seminari Conciliar de Barcelona (Diputació, 231) tindrà lloc la conferència d'Albert Soler: "Ramon Llull, creativitat, espiritualitat i renovació des de la perifèria".
Dijous 17 de setembre de 2015 es presentaran els llibres: Antologia de memòries i dietaris peronals catalans sobre la Guerra de Successió (IEC, 2014) i Memòria personal. Construcció i projecció en primera persona a l'època moderna (Casa Velázquez, 2015) a la sala Pi i Sunyer de l'IEC.
Dimarts, 16 de juny a les 19.30 (UB. Facultat de Filologia. Sala de professors, 5è pis Edifici Carner): Ilil Baum (Universitat Hebrea de Jerusalem): «El català en les fonts hebrees i la llengua dels jueus en els documents hebraico-catalans (segles XIV-XV)»
El proper divendres, 5 de juny, a les 12h, tindrà lloc a la sala de l'Institut de Llengua i Cultura Catalanes de la Facultat de Lletres de la UdG la sessió del seminari de recerca: Sònia Boadas (UdG/UAB), "TEI i les edicions crítiques digitals".

Dimarts, 5 de maig a les 19.30 (UB. Facultat de Filologia. Sala de professors, 5è pis Edifici Carner): Neus Rotger (UOC): «El debat sobre la novel·la a la Querelle des Anciens et des Modernes (1670-1700)».
Enguany l'Aula Lul·liana tindrà lloc el dijous 14 de maig a les 18h. a la Sala Gabriel Oliver de la Facultat de Filologia. En el transcurs de l'acte, s'informarà amb detall dels actes previstos per a l'Any Llull a Catalunya i a Mallorca.
El llibre va ser presentat el passat 23 d'abril a la Fira del Llibre de València entre les novetats per a la Fira destacades per les PUV [Publicacions de la Universitat de València] en un acte presidit pel Rector de la Universitat de València.
Divendres vinent, 17, Joan Requesens, de la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona, farà una presentació-debat sobre la recepció poètica de Teresa de Jesús en la literatura catalana. A les 12 del migdia a la sala de l'Institut de Llengua i Cultura Catalanes (Facultat de Lletres). Hi esteu convidats!
El Latin and Vernacular in Renaissance Iberia VI: Brief Forms tindrà lloc a Londres (Institute of Modern Languages Research, Senate House University) el 4 de març de 2016.
Propostes de comunicació: fins al 15 de novembre de 2015.
Per a qualsevol dubte, podeu adreçar-vos als organitzadors: Dr. Alejandro Coroleu (alejandro.coroleu@icrea.cat) i Dr. Barry Taylor (Barry.taylor@bl.uk).

 El 23-25 de febrer de 2015, se celebrarà a la Seu Universitària de la Nucia (Marina Baixa), el VI Simposi Internacional. "Noves tendències en el I+D+i en la Literatura, Llengua, ensenyament i Tic sobre la Corona d'Aragó (Edat Mitjana, Edat Moderna, Edat Contemporània). De la innovació al cànon".

 


El XVII Col·loqui l’Associació Internacional de Llengua i Literatura Catalanes (AILLC) tindrà lloc a València (Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació de la Universitat de València) del 7 al 10 de juliol de l’any 2015.
Propostes de comunicació: fins al 16 de gener de 2015.
Més informació al web: http://ocs.uv.es/index.php/AILLC/AILLC2015/index
Per a qualsevol dubte, podeu adreçar-vos a: AILLC.Valencia@uv.es

III Jornada sobre edició de textos clàssics catalans

Organitzada per la Fundació Lluís Carulla, la Càtedra Verdaguer d’Estudis Literaris - Societat Verdaguer – Universitat de Vic i la Societat Catalana de Llengua i Literatura. Sala Pi i Sunyer: Institut d’Estudis Catalans, c/ Carme 47, 08001 Barcelona.
 

Cicle de Conferències sobre Joan Roís de Corella, la primera de les quals és la següent:
Josep Guia: "L’estil és l’autor: Les unitats estilístiques de Joan Roís de Corella".

Data: 4 de novembre de 2014, dimarts, de 19:00 a 21:00.
Centre: La Nau, Centre Cultural. Universitat de València
Sala: Aula Magna.
Entrada lliure, aforament limitat a la capacitat de la sala

II Jornada “Els Clàssics i la llengua literària: s. XVIII-XX”. Organitzada per la Societat Catalana d’Estudis Clàssics. Dijous, 16 d’octubre de 2014. Sala Pi i Sunyer: Institut d’Estudis Catalans, c/ Carme 47, 08001 Barcelona.

Dimecres 8 d'octubre a les 7.30 tindrà lloc la primera sessió d'enguany: Anton Espadaler (Universitat de Barcelona): Les partides d'Orient. Per al Jacob Xalabín. A la sala de juntes de l’edifici històric.
Obert el termini de preinscripció i matrículació en el PROGRAMA DE DOCTORAT internacional en Transferencias Interculturales e Históricas en la Europa Medieval Mediterránea.
Aquest Programa de Doctorat és al si de l’ISIC-IVITRA (http://www.ivitra.ua.es) (Ref. ISIC/2012/022), de la Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat d’Alacant (http://lletres.ua.es/va/postgrau/doctorat.html), de la Seu Universitària de la Nucia (http://web.ua.es/es/seus/lanucia/), i gestionat a través de l’Escola de Doctorat de la UA (http://cvnet.cpd.ua.es/webcvnet/planestudio/planestudiond.aspx?plan=E020#).

Congrés “Traçando caminhos / Tracing Paths / Trazando caminos” organitzat pel grup GEMELA (“Grupo de Estudios sobre la Mujer en España y las Américas, pre- 1800”), 8-10 de setembre, 2014, Faculdade de Letras da Universidade de Lisboa, Portugal.

El tema eix del congrés és la producció cultural de les dones a la Península Ibèrica i a l'Amèrica Llatina Colonial durant l'Edad Mitjana i Moderna.

Comptarà amb comunicacions de membres del grup de literatura moderna de la UdG (Pep Valsalobre, “Itinerario de los textos de Caterina de Siena en el ámbito hispánico quinientista. La traducción valenciana del Dialogo della divina Provvidenza”; Eulàlia Miralles i Albert Rossich, “De Perpignan a Castelló d’Empúries y del francés al catalán: el itinerario vital y lingüístico de Marie Thérèse de Ponte” i Verònica Zaragoza, “‘Cantalde a uso de corte un villancico galán’… A propósito del cancionero poético del convento de carmelitas descalzas de Barcelona (1588)”).

"SCRIPTA. Revista Internacional de Literatura i Cultura Medieval i Moderna" acaba de publicar el seu últim número: Núm. 3 (juny, 2014). MONOGRÀFIC: "Erotisme i obscenitat en la literatura catalana antiga", dirigit per Albert Rossich
Dijous, dia 19 de juny, a les 12:00h., se celebrarà la taula de debat, organitzada pel Departament de Ciències Històriques – Estudis Medievals de la Institució Milà i Fontanals (CSIC, Barcelona), en què el Dr. John Dagenais  (University of California, Los Angeles),  impartirà la conferència titulada El Libre de bons amonestaments de frare Anselm/ Abdullah Turmeda: dos segles de lectura subversiva (1398-1600)”.

La sessió tindrà lloc a la Sala d’actes de la Delegació del CSIC a Catalunya (c/ de les Egipcíaques, 15, Barcelona).

Jornada "Fonts documentals per a l’estudi del període de la Guerra de Successió a Barcelona". Tindrà lloc l'11 de juny a l'Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona. Inscripció gratuïta. Dedicada als diferents tipus de documentació -municipal, notarial, corporativa, eclesiàstica, assistencial, personal o impresa- que permeten conèixer el període de la Guerra de Successió a Barcelona des de diferents perspectives.


Seminari "Escriure d'agricultura a les èpoques medieval i moderna", la propera setmana a la seu de l'IEC de Barcelona (13 i 14 de maig), obert a tothom, sobre textos agronòmics medievals i moderns i sobre llengua i botànica. Adjuntem el cartell. És obert a tothom, tant les sessions a l'IEC com la visita al jardí medicinal del monestir de Pedralbes.
Clàssics i moderns en la cultura literària catalana del renaixement. 1470-1620, organitzat per Alejandro Coroleu (ICREA-UAB). 28 de maig de 2014, Reial Acadèmia de Bones Lletres, Barcelona.
XVII Col·loqui Internacional de Llengua i Literatura Catalanes, València, 7-10 juliol 2015. Primera circular.

VIII Jornades Acadèmiques Interdisciplinàries de l'Aula Lul·liana de Barcelona: sobre l'ortodòxia i la dissidència a l'època de Ramon Llull. Se celebraran els dies 9 i 10 de maig.

Ja disposem d’un nou format de la Base de Dades i del motor de Cerca per a Qüern. Podeu, doncs, consultar en línia des d’ara les referències bibliogràfiques sobre literatura i llengua de l’Edat Mitjana i Moderna que conté (des de 2007; recordeu que les referències anteriors, entre 1993 i 2006 són en els números en paper de Qüern, accessibles també en línia en format pdf: Cerca/Anys anteriors). Tingueu en compte les instruccions per a la cerca, si convé.

Després de l’aturada en la introducció de dades, com a conseqüència del procés de reconversió, reprenem les tasques d’actualització i buidatge de referències a Qüern.

Tingueu en compte que Qüern us pot ajudar en la confecció de bibliografies (per a CV o per a articles) quan feu una selecció de referències i en demaneu l’exportació com a Bibliografia. Seria bo que féssiu una cerca pel vostre nom (Estudiós/Autor) i avaluéssiu l’exhaustivitat de les nostres dades. Si veieu que ens manquen referències vostres, és un bon moment per fer-nos-en arribar separates o exemplars o bé facilitar-nos la referència completa (tal com apareix a la nostra Base de Dades).
Acaba d'aparèixer "El plurilingüisme en la literatura catalana" (Edicions Vitel·la, 2014), a càrrec d'Albert Rossich i Jordi Cornellà, un estudi extens sobre el fenomen multilingüe en la nostra literatura des dels orígens fins al present. http://ca.edicionsvitella.com/colleccions/philologica/el-plurilinguisme-en-la-literatura-catalana/
24 COL·LOQUI GERMANO-CATALÀ
Primera circular Call for Papers del 24è Col·loqui Germano-Català: “Formació, organització i transmissió del saber a l'Edat mitjana i al Renaixement a la
Corona d’Aragó”. Ruhr-Universität Bochum, 17-19 setembre 2014.

Vegeu arxiu
PUBLICACIÓ RECENT: "EL LLIBRE DE CAÇA", UN TRACTAT MEDIEVAL DE FALCONERIA.
"El Libre de caça. Estudi i edició d'un tractat de falconeria medieval", Marinela Garcia (dir.), Antoni Mas, Carme Arronis i Hèctor Càmara, Alacant / Barcelona: Institut de Filologia Valenciana / Publicacions de l'Abadia de Montserrat (Biblioteca Sanchis Guarner), 2013.
PUBLICACIÓ RECENT: DICCIONARI D'AUTORS CARMELITES DESCALÇOS
Acaba d'aparèixer en xarxa el "Diccionari biogràfic d’autors carmelites descalços de la província de Sant Josep", a cura de M. Mercè Gras Casanovas, historiadora i arxivera de l’ACDCB. Actualment, se’n pot consultar la introducció històrica i les primeres fitxes d’autor en la Base de dades Manuscrits Catalans de l'Edat Moderna (MCEM), en la secció "Materials" destinada a acollir eines de treball que complementin la catalogació dels fons manuscrits catalans moderns.

Visiteu la pàgina
Publicació del segon Número de SCRIPTA
"SCRIPTA. Revista Internacional de Literatura i Cultura Medieval i Moderna"
acaba de publicar el seu últim número: Núm. 2 (desembre, 2013). MONOGRÀFIC: Boccaccio a la Corona d'Aragó

 

Visiteu la pàgina

"Els Tractats D'Utrech". Programa provisional
"Els Tractats d'Utrech. Clarors i foscors dela Pau. La resistència dels catalans". Barcelona, 9-12 d'abril 2014. Programa provisional

Vegeu arxiu
I Jornada del corpus textual de la Catalunya del Nord. IEC, 13 Desembre.
I Jornada del Corpus Textual de la Catalunya del Nord: "Impremta i literatura a la Catalunya del Nord durant l’edat moderna (segles XVI-XVIII)". Divendres 13 de desembre a l'Institut d'Estudis Catalans, carrer del Carme 47, Barcelona (Sala Nicolau d'Olwer), de 9.30h a 18.00h

Visiteu la pàgina
Edició Crítica de l'Obra de Jaume Ferrer de Blanes
Publicacions de la Universitat de Girona ha publicat l'edició crítica de les "Sentències catòliques del diví poeta Dant florentí" (1545), de Jaume Ferrer de Blanes (1445/1449-1529), a càrrec de Josep Llorenç i Blat, en format digital. Ho podeu consultar a través de l'enllaç de nise.cat

Visiteu la pàgina
El 22 de novembre de 2013, se celebrarà a la Universitat d'Alacant la segona edició de

les "Jornades Valencianes de Medievalisme".

 

 Visiteu la pàgina

Jornada "Els clàssics i la llengua literària: s.XVII-XVIII", 29 de novembre a l’Institut d’Estudis Catalans.

 

 

Visiteu la pàgina

Jornada de recerca: "Pere Miquel Carbonell i el seu temps (1434-1517)". 22 de novembre de 2013. Facultat de Filologia. Universitat de Barcelona (Sala Gabriel Oliver).

 

Vegeu arxiu

Els propers 7 i 8 de novembre de 2013 tindran lloc a la Facultat de Lletres de la Universitat de Girona i a Castelló d'Empúries les Jornades Internacionals "La recepció dels trobadors a Catalunya", organitzades per l'Institut de Llengua i Cultura Catalanes de la Universitat de Girona.

 

Vegeu arxiu 

El proper dijous 24 d'octubre a les 19:15 hores tindrà lloc la presentació del llibre de la Dra. Rosa Mª Gregori Roig "La impressora Jerònima Galés i els Mey (València, segle XVI)", a l'Acadèmia de Bones Lletres (Barcelona). Hi intervindran la Dra. Àngels Solà i Parera, Catedràtica d’Història Contemporània de la Universitat de Barcelona, i el Dr. Pedro Rueda Ramírez, Professor del Departament de Biblioteconomia i Documentació de la Universitat de Barcelona.

 

Vegeu arxiu 

IV Col·loqui internacional Mimesi: "Metaficció: Renaixement & Barroc". Barcelona, UB, 3 i 4 octubre 2013.

 

Vegeu arxiu 

III Simposi Internacional del Grup de Recerca LAiREM. "NOVES PERSPECTIVES PER L'ESTUDI DE LA CULTURA MEDIEVAL". Universitat Rovira i Virgili (Tarragona). 3 i 4 d'octubre de 2013

 

Vegeu arxiu 

Convegno internazionale: "Tirant lo Blanc" e l'Europa. Verona, 19-2' settembre 2013.

 

Vegeu arxiu 

Dimarts, 8 d'octubre a les 19.30 (UB. Facultat de Lletres. Sala de professors, 5è pis Edifici Carner): Gemma Pellissa (Universitat de Barcelona): «De miserables llàgrimes i piadosos sospirs. Panorama de la ficció sentimental catalana del s. XV».
Rosa Mª Gregori Roig, La impressora Jerònima Galés i els Mey (València, segle XVI), Biblioteca Valenciana “Nicolau Primitiu”, València: Generalitat Valenciana, 2012.
ISBN: 978-84-482-5722-4

El llibre proposa reconstruir la vida i el treball tipogràfic de la impressora Jerònima Galés, vídua, successivament, dels impressors Joan Mey i de Pedro de Huete. Encapçalà el taller d’impressió familiar del 1556 al 1587, i transmeté l’ofici d’impressor als seus fills, Joan Felip i Pere Patrici Mey.

 

Vegeu arxiu 

Presentació del llibre "L'Antiga Universitat a Tortosa (1529-1824)" d'Enric Querol al Pati dels Reials Col·legis de Tortosa, 19 de juliol, 20h.

 

Vegeu arxiu

Acaba de sortir el núm. 1 de la revista "SCRIPTA. Revista Internacional de Literatura i Cultura Medieval i Moderna / International Journal of Medieval & Modern Literature & Culture". Es tracta d'una revista electrònica acadèmica dirigida pel Dr. Vicent Josep Escartí, professor de la UV, que edita treballs sobre història de la literatura i la cultura catalanes de l'època medieval i de l'edat moderna, principalment.

El primer número que acaba de sortir conté 11 treballs en la secció 'miscel·lània', així com un apartat monogràfic dedicat a "L’escriptura en femení a les terres de llengua catalana (segles XVI-XVIII)", que recull 5 treballs de diverses especialistes en el tema.

 

Visiteu la pàgina

L'Aula Carles Riba organitza el Simposi internacional "Tragèdia" a l'IEC, Barcelona, 10 i 11 de juliol. Veg. el programa adjunt.

 

Vegeu arxiu 

«Escribir y archivar los egodocumentos». Col·loqui, 27-28 juny 2013, Universitat d'Alcalà, Alcalá de Henares. Hi participen Purificación MOSCOSO CASTRO, Jean-Pierre ÉTIENVRE, Ignasi FERNÁNDEZ TERRICABRAS, Antonio CASTILLO GÓMEZ, María Luz MANDINGORRA LLAVATA, Anna IUSO, Martyn LYONS, Mónica FERRARI, Jean HÉBRARD, Philippe ARTIÈRES, Eulàlia MIRALLES, Fernando DURÁN LÓPEZ, Sylvie MOUYSSET, Verónica SIERRA BLAS.

 

Visiteu la pàgina

Dimarts, 28 de maig a les 19.30 (UB. Facultat de Lletres. Sala de Graus, 1r pis Edifici històric): Xavier Torres (Universitat de Girona): «Música i societat: l'oratori italià a la Catalunya borbònica».

Col·loqui Internacional "La variant en la impremta: cançoners i romancers", que tindrà lloc a la Universitat d'Alacant del 15 al 17 de maig de 2013.

 

Vegeu arxiu 

Vegeu el programa de les VII Jornades Acadèmiques Interdisciplinàries de l'Aula Lul·liana de Barcelona, enguany dedicada a Ramon Llull i la disputa interreligiosa, que se celebrarà els dies 10 i 11 de maig.

 

Visiteu la pàgina

II SIMPOSI INTERNACIONAL NOVES TENDÈNCIES EN EL I+D+I EN LITERATURA, LLENGUA, ENSENYAMENT I TIC SOBRE LA CORONA D'ARAGÓ (EDAT MITJANA I EDAT MODERNA). DE LA INNOVACIÓ Al CÀNON. 8, 9, 15 i 16 de març de 2013, Seu Universitària de La Nucia, Alacant.

 

Visiteu la pàgina
 

La celebració del II SIMPOSI INTERNACIONAL NOVES TENDÈNCIES EN EL I+D+I EN LITERATURA... era anterior a la notícia que us hem tramès. Disculpeu les molèsties.

II Seminari d’Estudis Catalans del Vuit-cents. Ens ocuparem de la magna "Literatura de la Revolució i de la contrarevolució (1789-1849). Notes d’història de la llengua i de la literatura catalanes", de Max Cahner (1998-2011, quatre volums en 5 toms), en curs d’edició. 15 de maig de 2013. la sessió tindrà lloc a l’edifici Josep Carner (Facultat de Filologia), c. Aribau, núm. 2, 5è pis, a partir de les 12 h.

 

Vegeu arxiu 

Acaba de sortir publicat el volum "Fourteenth-century Classicism: Petrarch and Bernat Metge", ed. L. Cabré, A. Coroleu, J. Kraye, London-Turin: The Warburg Institute-Nino Aragno Editore, 2012, IX + 206 pp. (Warburg Institute Colloquia 21). ISBN 978-1-908590-45-2

Conté treballs de R. BROVIA, L. CABRÉ, M. FERRER, J. TORRÓ, L. BADIA, E. FENZI, S.M. CINGOLANI, B. TAYLOR, R. FRIEDLEIN i M. CABRÉ & S. MARTÍ.

 

Vegeu arxiu 

Dimarts, 26 de febrer a les 19.30 (UB. Facultat de Lletres. Sala de Graus, 1r pis Edifici històric): Xavier Espluga (Universitat de Barcelona): «Pere Galés, el calvinista d’Ulldecona».
El Grup d'Història de la Llengua de l'ILCC organitza el Col·loqui Internacional Problemes i Mètodes d'Història de la Llengua, que enguany arriba a la novena edició.
EL Col·loqui tindrà lloc els dies 25, 26 i 27 de juny de 2013,i porta per títol "La construcció de les llengües: mites, normes i emocions". La reflexió se centrarà en aquests tres aspectes com a elements intrínsecament lligats i fonamentals per a l’establiment històric de qualsevol llengua.

A l'enllaç trobareu tota la informació sobre el col·loqui: presentació, crida de comunicacions, programa i formulari d'inscripció.

 

Visiteu la pàgina 

Acaben de sortir publicats els tres volums "Escribir y persistir. Estudios sobre la literatura en catalán de la Edad Media a la Renaixença", coordinats per Vicent Josep Escartí (Editorial Argus-a Artes & Humanidades - Arts & Humanities, Los Angeles- California - U.S.A / Buenos Aires – Argentina, 2013).

Conté treballs de: Vicent Baydal, Josep Maria Domingo, Gabriel Ensenyat Pujol, Vicent Josep Escartí, Josep Enric Estrela, Carles Fenollosa Laguarda, Rafael Fresquet Fayos, Joan Vicent Fuertes Zapata, Marc Gandia, Marinela Garcia Sempere, Òscar Jané, Antoni López Quiles, Gonçal López-Pampló, Vicent Lledó-Guillem, Moisés Llopis Alarcón, Joaquim Martí Mestre, Eulàlia Miralles Jori, Ramon Pinyol Torrents, Rafael Roca Ricart, Josep Enric Rubio, Òscar Santos Sopena i Pep Valsalobre.

 

Visiteu la pàgina 

Acte de presentació dels "Estudis lingüístics i culturals sobre Curial e Güelfa, novel·la cavalleresca anònima del segle XV en llengua catalana. Linguistic and Cultural Studies on 'Curial e Güelfa', a 15th Century Anonymous Chivalric Romance in Catalan", a cura d'Antoni Ferrando, que se celebrarà a l’Acadèmia de Bones Lletres el dijous 14 de febrer a les 7 de la tarda.
Dimarts, 22 de gener a les 19.30 (UB. Facultat de Lletres. Sala de professors, 5è pis Edifici Carner): Corinna Albert (Ruhr Universität Bochum): «La integració de diàleg, poesia i gravat a la literatura barroca: els 'Diálogos de la pintura' de Carducho».

Publicacions de la Universitat de Girona ha publicat l'edició crítica de les "Sentències catòliques del diví poeta Dant florentí" (1545), de Jaume Ferrer de Blanes (1445/1449-1529), a càrrec de Josep Llorenç i Blat, en format digital. Ho podeu consultar a través de l'enllaç de nise.cat

 

Visiteu la pàgina

I Seminari d’Estudis Catalans del Vuit-cents. Tindrà lloc el proper 14 de desembre de 2012, a la Universitat de Barcelona (Facultat de Filologia, edifici Josep Carner, c. Aribau, núm. 2, 5è pis), a les 12 h., amb la intervenció del Dr. Joan-Lluís Marfany (Universitat de Liverpool) sobre el tema «Varietats de la literatura catalana durant la primera meitat del segle XIX: què s’escrivia en català i per què».

 

Vegeu arxiu 

I SIMPOSI INTERNACIONAL NOVES TENDÈNCIES EN EL I+D+I EN LITERATURA, LLENGUA, ENSENYAMENT I TIC SOBRE LA CORONA D'ARAGÓ (EDAT MITJANA I EDAT MODERNA). DE LA INNOVACIÓ AL CÀNON. 18-19 de desembre de 2012.

 

Visiteu la pàgina
Vegeu arxiu 

Dimarts, 18 de desembre a les 19.30 (UB. Facultat de Lletres. Sala de professors, 5è pis Edifici Carner): Cesc Esteve (UAB): «La poètica de la història popular al renaixement».

La jornada "Egodocuments i religiositat a l'època moderna" tindrà lloc el proper 12 de desembre de 2012, a la Universitat Autònoma de Barcelona (Facultat de Filosofia i Lletres. Sala d’Actes Frederic Udina). Comptarà amb les intervencions d'Stéphane GOMIS (Université Clermont II), Anna SCATTIGNO (Università degli Studi di Firenze) i Joan PEYTAVÍ DEIXONA (Université de Perpignan) i finalitzarà amb una taula de debat en què participaran Antonio CASTILLO (Universidad de Alcalá), Vicent ESCARTÍ (Universitat de València), Òscar Jané CHECA (Universitat Autònoma de Barcelona), Isabelle LUCIANI (Aix-Marseille Université), Stéphane MICHONNEAU (École des hautes études hispaniques et ibériques (Casa de Velázquez, Madrid), Eulàlia MIRALLES (Universitat de València), Patrice POUJADE (Université de Perpignan), Antoni SIMON I TARRÈS (Universitat Autònoma de Barcelona) i Verònica ZARAGOZA (Universitat de Girona).

 

Visiteu la pàgina

Dimarts, 4 de desembre a les 19.30 (UB. Facultat de Lletres. Sala de professors, 5è pis Edifici Carner): Francesc Massip (Universitat Rovira i Virgili): «El Cant de la Sibil·la».

Marinela Garcia Sempre i M. Àngels Llorca Tonda han tingut cura de la publicació "Vides medievals de sants: difusió, tradició i llegenda" (Alacant: Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana (Symposia Philologica, 22), 2012), volum que conté vuit treballs d'especialistes en literatura medieval europea, castellana i catalana i en literatura moderna catalana.

 

Visiteu la pàgina

Dimarts 13 de novembre va tenir lloc al Círcol Maldà de Barcelona, la presentació de l'edició de l'obra catalana de Pau Puig, curada per Maria Rosa Serra i publicada per editorial Barcino a la col·lecció Baró de Maldà; hi van intervenir Carles Duarte (per Amics dels Clàssics), Albert Rossich (com a director de la tesi de M.R. Serra) i la curadora mateixa. A continuació va tenir lloc una lectura dramatitzada de l' "Entremès de les beates" de Pau Puig, a càrrec d'actors professionals.

 

Visiteu la pàgina

Propera sessió del seminari de recerca de l'ILCC: divendres 23 novembre de 2012, a les 12h. (Universitat de Girona. Facultat de Lletres. Sala de l'ILCC). Pere Montalat (Oficines Lexicogràfiques IEC): "El diccionari 'Gazophylacium catalano-latinum' de Joan Lacavalleria Dulac (s. XVII)".

 

Visiteu la pàgina

VIII Trobada del Grup d’Estudis Etnopoètics. Bocairent, 9 i 10 de novembre de 2012.

 

Vegeu arxiu 

Dimarts, 23 d'octubre a les 19.30 (UB. Facultat de Lletres. Sala de professors, 5è pis Edifici Carner): Xavier Renedo (Universitat de Girona): «Nox dabit consilium: Esbroncades, orenetes i nits en blanc (Llibre dels Fets de Jaume I, § 213-218)».

 

Vegeu arxiu 

Els espais del coneixement: aproximació interdisciplinària al pensament medieval (Barcelona, 14-16 de novembre de 2012).

 

Vegeu arxiu 

Propera sessió del Seminari de Recerca de l'ILCC (UdG) aquest divendres 19 d'octubre a les 12 h (Universitat de Girona. Facultat de Lletres. Sala de l'ILCC). Pep Vila: "'La tragèdia del cavaller Affranio' i la 'Comèdia dels pecats mortals', dues obres de teatre català del segle XVIII".

 

Visiteu la pàgina 

Dimarts, 2 d'octubre a les 7.30 (Sala de professors, 5è pis Edifici Carner): Helena Rovira i Cerdà (Universitat de Barcelona): "El Valeri Màxim en català: notes sobre la seva difusió a l'edat mitjana al marge d'Antoni Canals"

I Congrés Internacional sobre Crítica Filològica i Ecdòtica. Textos catalans dels segles XIX i XX", organitzat per la Càtedra Màrius Torres del Departament de Filologia Catalana i Comunicació de la Universitat de Lleida, 4 i 5 d'octubre. Enllaç a la segona circular, al programa del Congrés i als resums de les comunicacions.

 

Visiteu la pàgina 

Congreso internacional “Escritoras entre rejas. Cultura conventual femenina
en la España moderna”. Organitzat per BIESES: 'Bibliografía de Escritoras Españolas'. Universidad Nacional de Educación a Distancia. Madrid, 5, 6 y 7 de julio de 2012. Programa definitiu.

 

Vegeu arxiu

Congrès International «La Renaissance en Europe dans sa diversité» (Nancy, 10-14 juin 2013).

 

Vegeu arxiu

Presentació creuada dels tres darrers volums de la Col·lecció Blaquerna:
Miriam Cabré,"Cerverí de Girona: un trobador al servei de Pere el Gran"; Roger Friedlein, "El diàleg en Ramon Llull: l'expressió literària com a estratègia apologètica" (Premi Crítica Serra d'Or); Anthony Bonner, "L'Art i la lògica de Ramon Llull: manual d'ús".
Data: 11/06/2012. Lloc: Llibreria La Central, c. Mallorca 237, a les 19 h
L'acte comptarà amb la presència dels tres autors, que han acceptat el repte de presentar-se els llibres de forma creuada: Bonner presentarà el de Cabré, Cabré presentarà el de Friedlein i Friedlein presentarà el de Bonner. En aquest encontre, farà de moderador Albert Soler, codirector de la col·lecció.
Divendres, 25 de maig de 2011,a les 12 del migdia, tindrà lloc la propera sessió del Seminari de Recerca de l'ILCC, Sala de l'ILCC (Fac. Lletres, St. Domènec II, 5è pis): M. Rosa Serra, "L'obra catalana de Pau Puig". Se n'ha publicat recentment l'edició crítica a Els Nostres Clàssics/Baró de Maldà. Accés lliure i gratuït

 

Visiteu la pàgina

El proper divendres, 27 d'abril, a partir de les 12 del migdia, tindrà lloc la 3a sessió de 2012 dels Seminaris de recerca de l'ILCC, a la Sala de l'ILCC, Facultat de Lletres de la UdG: Joan Mascaró (UAB): "El concepte de llengua i la història de la llengua catalana".

 

Visiteu la pàgina

Vegeu a l'enllaç el programa de les VI Jornades Acadèmiques de l'Aula Lul·liana de Barcelona, que se celebrarà els dies 11 i 12 de maig.

 

Visiteu la pàgina

Dimarts, 17 d'abril a les 7.30 (Sala de professors, 5è pis Edifici Carner): Pere Bescós (Universitat Pompeu Fabra): "Introducció al 'Bello Punico' català (1472)".

 

Acaba d'aparèixer el volum "Literatura en la Guerra de Treinta Años" (Vigo: Editorial Academia del Hispanismo, 2012), a cura de Sònia Boadas, de la UdG, en què hi ha diverses contribucions relatives a la literatura i la cultura catalanes del l'època barroca. Mireu l'índex a l'enllaç.

 

Visiteu la pàgina

Acte d'homenatge pel centenari de la mort de Teodor Llorente a la Sala Prat de la Riba de l'IEC (Carme, 47, Barcelona), 22 de març a les set del vespre. Hi intervindan Margalida Tomàs, Josep Massot, Rafael Roca i Josep Piera.

 

Vegeu arxiu

propera sessió del seminari de literatura medieval i moderna dimarts 6 de març, amb Florence d'Artois (UAB) sobre "Pedro Simón Abril, ¿lector de la poética? las 'advertencias al lector de las seis comedias de terencio' (1577)", a dos quarts de vuit del vespre, a l'aula 3.5 de l'Edifici Carner. Segons els organitzadors, es tracta d'una important revisió del paper dels textos proemials en la construcció de la teoria literària del renaixement, en aquest cas a la Corona d'Aragó. La sessió serà a l'aula 3.5 i no a l'habitual sala de professors.
L'International Medieval Meeting Lleida es realitzarà entre els dies 26 i 29 de juny. S'hi inclouen apartats sobre literatura i lingüística.

 

Visiteu la pàgina

El Museu d’Història de Catalunya i l’Institut Europeu de la Mediterrània presenten l’exposició "Raimundus, christianus arabicus" sobre Ramon Llull, l'acte inaugural de la qual tindrà lloc el diumenge 26 de febrer, a la una del migdia, al Reial Monestir de Santes Creus.

 

Visiteu la pàgina

Els dies 21 i 22 de febrer d'enguany se celebraran a la Universitat de Barcelona (Edifici Josep Carner. Sala de Professors, 5è pis) les Jornades d'Estudi "Dante i Llull"

 

Visiteu la pàgina

Fruit d'un encàrrec de l'editorial Síntesis, acaba d'aparèixer el volum "Literatura catalana moderna (siglos XVI-XVIII)", a càrrec d'Albert Rossich i Pep Valsalobre, de la UdG.

 

Visiteu la pàgina

LATIN AND VERNACULAR IN RENAISSANCE IBERIA V: PASTORAL FROM THE MIDDLE AGES TO THE BAROQUE. To be held at the Universitat Autònoma de Barcelona on 21-22 February 2012.

 

Vegeu arxiu

Programa del X Convegno Associazione Italiana di Studi Catalani, Università di Verona, 23-25 febbraio 2012: "Ciutat de l’amor: scrivere la città, raccontare i sentimenti"

 

Vegeu arxiu

Seminari de recerca de l'ILLC. Sessió extraordinària: divendres 13 de gener de 2021, 12h. a la Sala de l'ILCC (UdG (Fac. Lletres, St. Domènec II, 5è pis). Seminari conjunt de: Lola BADIA (UB) ""Redissenyar la història de la literatura catalana medieval i moderna" i Francisco RICO (UAB) "Vieja y nueva filología".

 

Visiteu la pàgina

Convegno Internazionale L’epica. Tra evocazione mitica e tragedia. 12-13 gener de 2012, a Roma. Organitzat per Aula Carles Riba (UB) i Università degli Studi di Roma Tre.

 

Vegeu arxiu

Acaba d'aparèixer el llibre "Estudios sobre la tradición épica occidental (Edad Media y Renacimiento)", coordinat per Lara Vilà, de la UdG. El volum, editat pel Seminari de Poètica Europea del Renaixement de la Universitat Autònoma de Barcelona, aplega els estudis de més d'una desena d'especialistes en literatura medieval i renaixentista i proposa una lectura de l'èpica a la llum d'interessos històrics, polítics i teòrics a la vegada que explora les relacions que el gènere manté amb altres formes narratives com l'hagiografia, la historiografia, les novel·les de cavalleries o els "romanzi" italians.
Aquesta extensa obra publicada per Editorial Vicens Vives en sis volums que abracen en total més de tres mil cinc-centes pàgines, presenta una visió actualitzada de la historiografia en l’àmbit de la literatura catalana, alhora que ofereix una antologia de la crítica recent que l’ha analitzat.

 

Visiteu la pàgina

"I Congrés Internacional sobre Crítica Filològica i Ecdòtica. Textos catalans dels segles XIX i XX", organitzat per la Càtedra Màrius Torres del Departament de Filologia Catalana i Comunicació de la Universitat de Lleida, que se celebrarà la primera setmana d'octubre de 2012. El termini per presentar-hi comunicacions, com s'indica a la primera circular, és el 29 de febrer de 2012.

 

Visiteu la pàgina

Darrera sessió dels Seminaris de recerca de l'ILCC 2011.
Divendres, 16 de desembre de 2011, a les 12 h, a la Sala de l'ILCC (UdG (Fac. Lletres, St. Domènec II, 5è pis): intervenció d'Agnès Prats: "L’escriptura narrativa d’Eduard Girbal Jaume" i Verònica Zaragoza: "Posà-la per ser humil en la muntanya més alta...". La intervenció de Zaragoza tracta de la literatura femenina en l'època moderna catalana.

 

Visiteu la pàgina

presentació del llibre "Francesc Eiximenis i la Casa reial (Diplomatari 1373-1409)", a cura de Jaume Riera i Sans, acabat de publicar per l'Institut de Llengua i Cultura Catalanes i l'editorial Documenta Universitaria.
La presentació, coorganitzada per l’Arxiu de la Corona d’Aragó i l’ILCC,
tindrà lloc el dimecres dia 23 de novembre a les 19,30 h. a l’antiga seu
de l'Arxiu de la Corona d’Aragó, al Palau del Lloctinent de Barcelona
(carrer dels comtes, n. 2). Hi intervindran Albert Torra, subdirector de l’Arxiu de la Corona d’Aragó; Sadurní Martí, director de l’ILCC; Jaume Riera i Sans, autor; i
Jaume Torró, professor de literatura medieval de la UdG.

 

Vegeu arxiu

Acaba d'aparèixer la nova edició de Cristòfol Despuig, "Los col·loquis de la insigne ciutat de Tortosa", ed. Josep Solervicens & Enric Querol, Barcelona: Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 2011.
Presentació de l'Obra Completa de Pere Torroella, a cura de Francisco Javier Rodríguez Risquete (Els Nostres Clàssics, Editorial Barcino). Dimecres 23 de novembre de 2011, a les 12 h, a la Sala de Graus de la Facultat de Lletres (UdG)

 

Vegeu arxiu

Propera sessió del seminari de literatura medieval i moderna, dimarts 15 de novembre: joan bellsolell (universitat de girona) sobre miquel mai (c. 1480-1546), comitència artística i construcció d'una imatge literària al renaixement, a dos quarts de vuit del vespre a la sala de professors del cinquè pis de l'Edifici Carner.
Dimecres 30 de novembre es presenta al Museu d'Història de Catalunya el primer volum de la Crònica de Miquel Parets (MHC, 19,30 h.)

 

Vegeu arxiu

Dimarts 29 de novembre es presenta al Museu d'Història de Catalunya el primer volum del "Diplomatari de Pere el Gran" (MHC, 19 h.)

 

Vegeu arxiu

Programa Congrés Internacional «Construcció i projecció de la memòria personal a l’Europa moderna». Barcelona, Institut d'estudis Catalans (c/ Carme, 47), 10-12 de novembre de 2011.

 

Visiteu la pàgina

Vege arxiu

Jornades de la Fundació Germà Colón "Els escriptors valencians i la llengua autòctona en els ss. XIV i XV", 16 i 17 novembre 2011, Universitat Jaume I, Facultat de Ciències Humanes i Socials.

 

Vegeu arxiu

Propera sessió del seminari de literatura medieval i moderna, dimarts 25 d'octubre: Neus Ortega (Universitat de Barcelona) sobre anàlisi i valoració del teatre modern a "Dell'origine, progressi e stato attuale d'ogni letteratura" de Joan Andrés, a dos quarts de vuit del vespre a la sala de professors del cinquè pis de l'Edifici Carner.
Programa definitiu i butlleta d'inscripció del XIIè Congrés d'Història de Barcelona "Historiografia barcelonina. Del mite a la comprensió", que se celebrarà els dies 30 de novembre i 1 de desembre d'enguany, a la Sala d'Actes Agustí Duran i Sanpere de l'Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona.

 

Vegeu arxiu

A partir d'avui, per accedir a la cerca bibliogràfica dins Qüern, observareu que la base de dades que usem (RefWorks/RefShare) pren un aspecte diferent, més actual i intuïtiu. Trobareu les instruccions habituals en el menú Cerca de la nostra pàgina per si us calen algunes orientacions.
Disculpeu les molèsties.

 

Visiteu la pàgina

Divendres, 7d'octubre, a partir de les 12 del migdia, en el marc de la celebració del 25è aniversari de l'ILCC de la Universitat de Girona, tindrà lloc la 8a sessió dels Seminaris de recerca de l'ILCC: Francesca Romana Uccella (UdG): "Espais literaris patrimonialitzats". Sala de l'ILCC (Fac. Lletres, Sant Domènec II, 5è pis).

 

Visiteu la pàgina

Divendres, 23 de setembre, a partir de les 12 del migdia, en el marc de la celebració del 25è aniversari de l'ILCC, tindrà lloc la 7a sessió dels Seminaris de recerca de l'ILCC: Anna Radaelli (Università La Sapienza, Roma): "Sulle 'dansas' nella collezione di Castelló d’Empúries"

 

Visiteu la pàgina

L'Institut d'Estudis Gironins organitza del 24 al 26 de novembre el IV Congrès d'Història de Girona sobre el tema "La Girona del Barroc". És també un acte en commemoració del centenari del naixement Santiago Sobrequés i Vidal. Segona circular

 

Vegeu arxiu

Acaba d'aparèixer el volum III de la col·lecció "Panorama crític de la literatura catalana", "Edat Moderna" publicat per l'editorial Vicens Vives. Dirigit per A. Rossich, coordinador de la col·lecció, el volum aplega fragments dels estudis més significatius de tot el període literari modern encapçalats per introduccions als diferents apartats signats per A. Bover, V.-J. Escartí, J. Mas i Vives, E. Miralles, A. Rossich, J. Salord, G. Sansano, J. Solervicens i P. Valsalobre.

 

Visiteu la pàgina

Convocatòria de la "II Jornada sobre edició de textos literaris catalans" que se celebrarà el 25 de novembre a la Universitat de Vic.

 

Vegeu arxiu

Seminari internacional de Recerca: “Les altres guerres de religió: Catalunya, Espanya, Europa (segles XVI-XIX)". Organitza: Institut de Recerca Històrica. Universitat de Girona, 22-23 setembre 2011.
Hi intervindran R. García Cárcel, A. De Benedictis, R. Descendre, J. Albareda, R.M. Alabrús, D. Glez. Cruz, X. Torres, R. Expòsito, J. García, J. Solervicens, P. Valsalobre, F. Miralpeix, L. Roura, G. Barnosell, J. Bohigas, J. Olesti.

 

Vegeu arxiu

Seminari d'Estudis Hagiogràfics. Organitzat pel grup de recerca "Els escriptors i la impremta en el pas dels segles XV al XVI" de la Universitat d'Alacant i l'Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana. Alacant-Oriola, 28-20 d'octubre de 2011.
Hi intervenen G. Maggioni, G. Avenoza i G. Sabaté, F. Baños, P. Valsalobre, C.A. Vega, A. Gómez Moreno, T. Martínez Romero i J. Aragüés.

 

Visiteu la pàgina

III Col·loqui Internacional "Mimesi": La poètica de la Il·lustració: raó & cànon. Universitat de Barcelona, 6-7 d'octubre de 2011.

 

Visiteu la pàgina

Call for papers per al Congrés Internacional “Mapping e-lit: Lectura y análisis de la literatura digital”, organizat pel Grup d’Investigació HERMENEIA i la Universitat de Barcelona. 13 i 14 d’octubre de 2011, CaixaForum Barcelona.

 

Vegeu arxiu

IV Congreso internacional de la SEMYR. "El texto infinito: reescritura y tradición en la edad media y el renacimiento". Universitat Autònoma de Barcelona, Bellaterra, del 5 al 8 de setembre de 2012. Primera circular.

 

Visiteu la pàgina

La Institució Alfons el Magnànim organitza el Congrés Internacional: "Dones i literatura, entre l'edat mitjana i el renaixement". València, Aula Magna Universitat de València, 6-9 setembre de 2011.

 

Vegeu arxiu

El termini de presentació de llibres originals per a ser publicats en l’any 2012 dins de la “Biblioteca Sanchis Guarner” de l’Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana finalitza el 3 d’octubre de 2011.

 

Vegeu arxiu

Editorial Barcino publica en dos volums l’"Obra completa" de Pere Torroella dins la col•lecció "Els Nostres Clàssics". L’edició crítica, a cura del filòleg gironí Francisco Rodríguez Risquete, inclou en més de vuit-centes pàgines les poesies en català, les poesies en castellà, els textos en prosa i els textos d’atribució incerta.
A les set de la tarda del 16 de juny tindrà lloc la presentació pública d’aquests dos volums en el decurs d’un acte a la Reial Acadèmia de Bones Lletres (carrer del Bisbe Caçador, 3. Barcelona). Hi intervindran Pere Molas, president de la Reial Acadèmia de Bones Lletres, Carles Duarte, director de la Fundació Lluís Carulla, Lola Badia, catedràtica de la Universitat de Barcelona, i Francisco Rodríguez Risquete, curador de la nova publicació.

 

Vegeu arxiu

Seminaris de recerca de l'Institut de Llengua i Cultura Catalanes 2011 (Sessió conjunta doctorands): Marina NAVÀS (ILCC-UdG): "El cançoner Registre Cornet i la lírica del primer Tres-cents" i M. Victòria RODRÍGUEZ WINIARSKI (ILCC-UdG): "El cançoner de Carpentràs i la narrativa catalana en vers". Divendres 10 de juny de 2011 a les 12h. Sala de l'ILCC. Facultat de Lletres, Universitat de Girona. Organitza: Institut de Llengua i Cultura Catalanes, Universitat de Girona.

 

Visiteu la pàgina

V Col·loqui Internacional de l'Association Française des Catalanistes: "Els Països Catalans i la Bretanya: llengua, patrimoni i identitat", del 13 al 15 d'octubre de 2011, a Lorient, organitzat per l'Université de Bretagne-Sud.

 

Vegeu arxiu

Circolare n. 2. X Convegno Associazione Italiana di Studi Catalani, Università di Verona, 23-25 febbraio 2012: X Convegno AISC "Ciutat de l’amor: scrivere la città, raccontare i sentimenti".

 

Vegeu arxiu

Presentació del volum d’estudis "Del Cinccents al Setcents. Tres-cents anys de literatura catalana" a cura d’Eulàlia Miralles. La presentació anirà a càrrec d’August Bover, Eulàlia Miralles i Albert Rossich. L’acte tindrà lloc el dijous 2 de juny del 2011, a les 19.30 h, a la Llibreria Proa Espais (C. Rosselló, 212, Barcelona).

 

Vegeu arxiu

Programa definitiu del VIII Col·loqui Internacional "Problemes i Mètodes d'Història de la Llengua: L'espai de les llengües", que se celebrerà a Girona el 21, 22 i 23 de juny.

 

Visiteu la pàgina

Seminaris de recerca ILCC 2011. 4a sessió del 2011, corresponent a la celebració del 25è aniversari de l'ILCC: Eulàlia Miralles (UOC-UdG): "La memòria de les dones a l'Edat Moderna". 13 de maig 2011, a les 12.

 

Visiteu la pàgina

El 17 de maig tindrà lloc la Jornada "Els poetes i l'adveniment de la Barcelona Moderna, 1840-1936" organitzada per l'Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona, en el marc de l'Any Maragall i dins del XXVII Festival Internacional Barcelona Poesia.

 

Vegeu arxiu

V Jornades Acadèmiques Interdisciplinàries de l'Aula Lul·liana de Barcelona que se celebraran els dies 20 i 21 de maig.

 

Visiteu la pàgina

Vegeu arxiu

Xavier Luna Batlle (UAB) intervindrà al seminari de recerca de l'Institut de Llengua i Cultura Catalanes de la UdG el divendres 15 d'abril de 2011, 12 h, amb el tema: "Els textos rossellonesos no literaris de l’època moderna i el projecte Scripta". L’assistència és oberta i gratuïta a totes les persones interessades.

 

Visiteu la pàgina

Acaba de sortir publicat el volum "Del Cinccents al Setcents. Tres-cents anys de literatura catalana", editat a càrrec d'Eulàlia Miralles (Bellcaire d’Empordà: Edicions Vitel·la, 2010). És un conjunt de 14 d'estudis ja clàssics (alguns publicats anteriorment i revisats ara, i altres d'inèdits) de caràcter panoràmic que han incidit en el canvi de percepció de la nostra literatura moderna a càrrec dels components d'un projecte de recerca en literatura moderna de la UdG. Els autors són: Albert Rossich (UdG), Montserrat Bonaventura (UdG), Mireia Campabadal (UB, UAB), Eulàlia Miralles (UdG, UAB, UOC), Modest Prats (UdG), Biel Sansano (UA) i Pep Valsalobre (UdG).

 

Visiteu la pàgina

Propera sessió del seminari de literatura medieval i moderna de la UB: Roland Béhar (université Paris-IV Sorbonne) "Poesía e imagen en el Renacimiento: el caso de Garcilaso de la Vega". Dimarts 12 d'abril a dos quarts de vuit del vespre a la sala de professors del cinquè pis de l'edifici Carner (UB).
Cicle de conferències/seminari “Les pràctiques epistolars (segles XVI-XIX)”. Bellaterra, Universitat Autònoma de Barcelona, 6, 7 i 8 d’abril de 2011.

 

Vegeu arxiu

Propera sessió del seminari de literatura medieval i moderna de la UB: Anna M. Villalonga (Universitat de Barcelona) "Sobre el sainet de màgia en català a l'època de la il·lustració". Dimarts 29 de març a dos quarts de vuit del vespre a la sala de professors del cinquè pis de l'edifici carner (UB).
Segona circular del XIIè Congrés d'Història de Barcelona, "Historiografia barcelonina. Del mite a la comprensió", que se celebrarà els dies 30 de novembre i 1 de desembre d'enguany, a la Sala d'Actes Agustí Duran i Sanpere de l'Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona.

 

Vegeu arxiu

Jornades “Jeroni Pujades i el seu temps”, 14-15 abril 2011. Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona / Museu d'Història de Catalunya. Hi intervenen Pere Molas, Eulàlia Miralles, Xavier Baró, Josep Capdeferro, Albert Rossich, Marc Mayer, Antoni Cobos, James S. Amelang, Antoni Simon i Eulàlia Duran.

 

Vegeu arxiu

Romana Brovia (Università di Torino): "Fortuna europea del Petrarca latino: il caso del 'De remediis utriusque fortune' (secoli XIV-XVI)". Seminari Literatura i Cultura de l'Edat Mitjana i l'Edat Moderna (UB, dimarts 15 març, 19,30 h).

 

Visiteu la pàgina

Segona circular del VIII Col·loqui Internacional Verdaguer (10-12 de novembre de 2011), organitzat per la Societat Verdaguer i la Càtedra Verdaguer d'Estudis Literaris. 
Primera circular de "LA FILOLOGIA ROMÀNICA AVUI. I Trobada de joves investigadors i doctors en Filologia, Lingüística i Literatures Romàniques i àrees afins". Facultat de Filologia de la Universitat Complutense de Madrid. Primera quinzena novembre 2011.

 

Vegeu arxiu

Segona circular del "VIIIè Col·loqui Internacional Problemes i Mètodes d’Història de la llengua: L’espai de les llengües", convocat per la UdG per als dies 20, 21 i 22 de juny de 2011.

 

Vegeu arxiu

El Grup Mirmanda, amb coedició amb l'Editorial Afers, enceta una nova col·lecció de llibres. Els dos primers títols que estaran a les llibreries el dia 1 de juliol de 2011 són: "L'afrontera. De la dominació a l'art de transgredir", a cura d'Òscar Jané i d'Eric Forcada, i
"Observar les fronteres, veure el món", a cura d'Òscar Jané i de Queralt Solé. Apleguen estudis interdisciplinars sobre el tema de la frontera, on hi apareixen col·laboracions d'autors de la UdG, com també textos que tracten la literatura (Mercè Comas, Narcís Iglésias, etc.).

 

Visiteu la pàgina

COLLOQUE INTERNATIONAL Romania : réalité(s) et concept(s): 6-7 OCTOBRE 2011, Université Nancy2-Campus Lettres et Sciences humaines.

 

Vegeu arxiu

Fulvio Delle Donne (Università della Basilicata) intervindrà als seminaris de recerca de l'Institut de Llengua i Cultura Catalanes de la UdG el divendres 18 de febrer de 2011, 12 h, amb el tema: "La storiografia dell'epoca di Alfonso il Magnanimo: studio della tradizione catalana e le innovazioni umanistiche". L’assistència és oberta i gratuïta a totes les persones interessades.

 

Visiteu la pàgina

Circolare n. 1. X Convegno Associazione Italiana di Studi Catalani, Università di Verona, 23-25 febbraio 2012: X Convegno AISC "Ciutat de l’amor: scrivere la città, raccontare i sentimenti".

 

Visiteu la pàgina

Mostra de visions artístiques sobre el relat anònim català del segle XVII “Viatge de Pere Porter a l’Infern” que ja ha fet un notable recorregut: Sils, Girona, Vilajuïga. I ara, a Salt. Serà a la Casa de Cultura “Les Bernardes” (Major, 172).

 

Visiteu la pàgina

Història i historiografia de la literatura catalana del Vuitcents. Jornades Internacionals, 23 i 24 de febrer del 2011, Barcelona, Facultat de Filologia de la UB / Acadèmia de Bones Lletres. Hi participen Francesc Bernat, Laureà Bonet, Àlex Broch, Rosa Cabré, Enric Cassany, Montserrat Corretger, Xavier Ferré, Joan Fuster, Giuseppe Grilli, Manuel Jorba, Eulàlia Miralles, Ramon Panyella, Damià Pons, Biel Sansano, Adolfo Sotelo, Paula Sprague i Margalida Tomàs.

 

Vegeu arxiu

Acaba de sortir publicat el volum "Humanism and Christian Letters in Early Modern Iberia (1480-1630)", editat per Barry Taylor i Alex Coroleu (Newcastle, Cambridge Scholars Publishing, 2010, 225 pp. ISBN 9781443822275).

Conté treballs de F. González Vega, A. Coroleu, M. Ferrer, S. Allés Torrent, J. Harris, L. Francalanci, B. Taylor, T. O'Reilly, C. Barceló Fouto, E. Miralles, P. Valsalobre, H. J. S. Alves, J. Andrews, S. Boyd.

 

Visiteu la pàgina