Qüern és un butlletí bibliogràfic de literatura i llengua catalanes antigues, dels segles XII al XVIII (de fet, fins a mitjan segle XIX).
Des de 1993, recull totes les referències bibliogràfiques de llibres (estudis i edicions de textos) i articles publicats arreu del món, en publicacions de tota mena, preferentment científiques, però també divulgatives, sobre les matèries literatura i història de la llengua catalanes fins a la primera meitat del segle XIX, romanticisme exclòs, sens oblidar la literatura humanística de la Corona d’Aragó.
A banda d’aquestes matèries estrictes, Qüern recull també referències d’estudis de context cultural imprescindibles per entendre la producció literària i la història lingüística del nostre passat, com la història del llibre, de la impremta i de la lectura, la història de l’ensenyament (de les lletres i de les ciències), etc.
I entre les matèries concretes de què recull informació podem esmentar també la toponímia i l’antroponímia històriques, la literatura oral, la codicologia, la crítica textual, la memorialística (dietaris, memòries, autobiografies, llibres de viatges...), epistolaris, la historiografia literària i lingüística contemporànies, la lexicografia, la premsa antiga, etc.
Es tracta de l’única publicació existent (en el present i en el passat) d’aquestes característiques al món, és a dir, de bibliografia actualitzada conjunta d’història de la literatura i de la llengua catalana antigues.
Aquest repertori de difusió internacional -abans del present format en línia- s’enviava en format llibre gratuïtament a uns 300 estudiosos i institucions científiques i universitàries de tot el món, des dels Estats Units fins a Austràlia, passant per Itàlia, França, Alemanya, Canadà o el Regne Unit.
Vegeu el Davantal d'Albert Rossich al primer número de Qüern, en què s'expliquen en detall els antecedents, les característiques, l'abast i les limitacions del nostre repertori.