Inici

Qüern és un butlletí bibliogràfic de literatura i llengua catalanes antigues, dels segles XII al XVIII (de fet, fins a mitjan segle XIX).

Des de 1993, recull totes les referències bibliogràfiques de llibres (estudis i edicions de textos) i articles publicats arreu del món, en publicacions de tota mena, preferentment científiques, però també divulgatives, sobre les matèries literatura i història de la llengua catalanes fins a la primera meitat del segle XIX, romanticisme exclòs, sens oblidar la literatura humanística de la Corona d’Aragó.

A banda d’aquestes matèries estrictes, Qüern recull també referències d’estudis de context cultural imprescindibles per entendre la producció literària i la història lingüística del nostre passat, com la història del llibre, de la impremta i de la lectura, la història de l’ensenyament (de les lletres i de les ciències), etc.

I entre les matèries concretes de què recull informació podem esmentar també la toponímia i l’antroponímia històriques, la literatura oral, la codicologia, la crítica textual, la memorialística (dietaris, memòries, autobiografies, llibres de viatges...), epistolaris, la historiografia literària i lingüística contemporànies, la lexicografia, la premsa antiga, etc.

Es tracta de l’única publicació existent (en el present i en el passat) d’aquestes característiques al món, és a dir, de bibliografia actualitzada conjunta d’història de la literatura i de la llengua catalana antigues.

Aquest repertori de difusió internacional -abans del present format en línia- s’enviava en format llibre gratuïtament a uns 300 estudiosos i institucions científiques i universitàries de tot el món, des dels Estats Units fins a Austràlia, passant per Itàlia, França, Alemanya, Canadà o el Regne Unit.

Vegeu el Davantal d'Albert Rossich al primer número de Qüern, en què s'expliquen en detall els antecedents, les característiques, l'abast i les limitacions del nostre repertori.

Notícies

Dossier "L'historiador Pere Antoni Beuter (1490-1554) i el seu temps"

La Revista  Internacional d'Humanitats acaba de publicar en el seu número 42 (jan-abr 2018) un dossier dedicat a "L'historiador Pere An...

PROPERA SESSIÓ SLIMM: 14 MARÇ. SEBASTIÀ GIRALT

Dimarts, 14 de març a les 19, Sala de Professors (cinquè pis de l'edifici Carner): Sebastià Giralt (UAB): «Bartomeu de Tresbens, un astròleg al servei...

VII Col·loqui Internacional Problemes i Mètodes de Literatura Catalana Antiga: «Les confluències artístiques en la literatura barroca»

Els propers dies 1-3 de març, tindrà lloc a la Facultat de Lletres de la Universitat de Girona el col·loqui internacional «Les confluències artístique...

PROPERA SESSIÓ SLIMM: 29 NOVEMBRE. MARIA PAREDES

Dimarts, 29 de novembre a les 19.30, Sala de Graus (1r pis Edifici Històric) de la UB: Maria Paredes (Universitat de Barcelona): «Un model epistèmic ...

Convegno Internazionale: «Llull: filosofia, filologia, pedagogia, storia. Napoli all’epoca di Llull»

El Convegno Internazionale: «Llull: filosofia, filologia, pedagogia, storia. Napoli all’epoca di Llull» se celebrarà des del 30 de novembre fins al 3 ...