Notícies

Articles de 2013

Publicació del segon Número de SCRIPTA
"SCRIPTA. Revista Internacional de Literatura i Cultura Medieval i Moderna"
acaba de publicar el seu últim número: Núm. 2 (desembre, 2013). MONOGRÀFIC: Boccaccio a la Corona d'Aragó

 

Visiteu la pàgina

"Els Tractats D'Utrech". Programa provisional
"Els Tractats d'Utrech. Clarors i foscors dela Pau. La resistència dels catalans". Barcelona, 9-12 d'abril 2014. Programa provisional

Vegeu arxiu
I Jornada del corpus textual de la Catalunya del Nord. IEC, 13 Desembre.
I Jornada del Corpus Textual de la Catalunya del Nord: "Impremta i literatura a la Catalunya del Nord durant l’edat moderna (segles XVI-XVIII)". Divendres 13 de desembre a l'Institut d'Estudis Catalans, carrer del Carme 47, Barcelona (Sala Nicolau d'Olwer), de 9.30h a 18.00h

Visiteu la pàgina
Edició Crítica de l'Obra de Jaume Ferrer de Blanes
Publicacions de la Universitat de Girona ha publicat l'edició crítica de les "Sentències catòliques del diví poeta Dant florentí" (1545), de Jaume Ferrer de Blanes (1445/1449-1529), a càrrec de Josep Llorenç i Blat, en format digital. Ho podeu consultar a través de l'enllaç de nise.cat

Visiteu la pàgina
El 22 de novembre de 2013, se celebrarà a la Universitat d'Alacant la segona edició de

les "Jornades Valencianes de Medievalisme".

 

 Visiteu la pàgina

Jornada "Els clàssics i la llengua literària: s.XVII-XVIII", 29 de novembre a l’Institut d’Estudis Catalans.

 

 

Visiteu la pàgina

Jornada de recerca: "Pere Miquel Carbonell i el seu temps (1434-1517)". 22 de novembre de 2013. Facultat de Filologia. Universitat de Barcelona (Sala Gabriel Oliver).

 

Vegeu arxiu

Els propers 7 i 8 de novembre de 2013 tindran lloc a la Facultat de Lletres de la Universitat de Girona i a Castelló d'Empúries les Jornades Internacionals "La recepció dels trobadors a Catalunya", organitzades per l'Institut de Llengua i Cultura Catalanes de la Universitat de Girona.

 

Vegeu arxiu 

El proper dijous 24 d'octubre a les 19:15 hores tindrà lloc la presentació del llibre de la Dra. Rosa Mª Gregori Roig "La impressora Jerònima Galés i els Mey (València, segle XVI)", a l'Acadèmia de Bones Lletres (Barcelona). Hi intervindran la Dra. Àngels Solà i Parera, Catedràtica d’Història Contemporània de la Universitat de Barcelona, i el Dr. Pedro Rueda Ramírez, Professor del Departament de Biblioteconomia i Documentació de la Universitat de Barcelona.

 

Vegeu arxiu 

IV Col·loqui internacional Mimesi: "Metaficció: Renaixement & Barroc". Barcelona, UB, 3 i 4 octubre 2013.

 

Vegeu arxiu 

III Simposi Internacional del Grup de Recerca LAiREM. "NOVES PERSPECTIVES PER L'ESTUDI DE LA CULTURA MEDIEVAL". Universitat Rovira i Virgili (Tarragona). 3 i 4 d'octubre de 2013

 

Vegeu arxiu 

Convegno internazionale: "Tirant lo Blanc" e l'Europa. Verona, 19-2' settembre 2013.

 

Vegeu arxiu 

Dimarts, 8 d'octubre a les 19.30 (UB. Facultat de Lletres. Sala de professors, 5è pis Edifici Carner): Gemma Pellissa (Universitat de Barcelona): «De miserables llàgrimes i piadosos sospirs. Panorama de la ficció sentimental catalana del s. XV».
Rosa Mª Gregori Roig, La impressora Jerònima Galés i els Mey (València, segle XVI), Biblioteca Valenciana “Nicolau Primitiu”, València: Generalitat Valenciana, 2012.
ISBN: 978-84-482-5722-4

El llibre proposa reconstruir la vida i el treball tipogràfic de la impressora Jerònima Galés, vídua, successivament, dels impressors Joan Mey i de Pedro de Huete. Encapçalà el taller d’impressió familiar del 1556 al 1587, i transmeté l’ofici d’impressor als seus fills, Joan Felip i Pere Patrici Mey.

 

Vegeu arxiu 

Presentació del llibre "L'Antiga Universitat a Tortosa (1529-1824)" d'Enric Querol al Pati dels Reials Col·legis de Tortosa, 19 de juliol, 20h.

 

Vegeu arxiu

Acaba de sortir el núm. 1 de la revista "SCRIPTA. Revista Internacional de Literatura i Cultura Medieval i Moderna / International Journal of Medieval & Modern Literature & Culture". Es tracta d'una revista electrònica acadèmica dirigida pel Dr. Vicent Josep Escartí, professor de la UV, que edita treballs sobre història de la literatura i la cultura catalanes de l'època medieval i de l'edat moderna, principalment.

El primer número que acaba de sortir conté 11 treballs en la secció 'miscel·lània', així com un apartat monogràfic dedicat a "L’escriptura en femení a les terres de llengua catalana (segles XVI-XVIII)", que recull 5 treballs de diverses especialistes en el tema.

 

Visiteu la pàgina

L'Aula Carles Riba organitza el Simposi internacional "Tragèdia" a l'IEC, Barcelona, 10 i 11 de juliol. Veg. el programa adjunt.

 

Vegeu arxiu 

«Escribir y archivar los egodocumentos». Col·loqui, 27-28 juny 2013, Universitat d'Alcalà, Alcalá de Henares. Hi participen Purificación MOSCOSO CASTRO, Jean-Pierre ÉTIENVRE, Ignasi FERNÁNDEZ TERRICABRAS, Antonio CASTILLO GÓMEZ, María Luz MANDINGORRA LLAVATA, Anna IUSO, Martyn LYONS, Mónica FERRARI, Jean HÉBRARD, Philippe ARTIÈRES, Eulàlia MIRALLES, Fernando DURÁN LÓPEZ, Sylvie MOUYSSET, Verónica SIERRA BLAS.

 

Visiteu la pàgina

Dimarts, 28 de maig a les 19.30 (UB. Facultat de Lletres. Sala de Graus, 1r pis Edifici històric): Xavier Torres (Universitat de Girona): «Música i societat: l'oratori italià a la Catalunya borbònica».

Col·loqui Internacional "La variant en la impremta: cançoners i romancers", que tindrà lloc a la Universitat d'Alacant del 15 al 17 de maig de 2013.

 

Vegeu arxiu 

Vegeu el programa de les VII Jornades Acadèmiques Interdisciplinàries de l'Aula Lul·liana de Barcelona, enguany dedicada a Ramon Llull i la disputa interreligiosa, que se celebrarà els dies 10 i 11 de maig.

 

Visiteu la pàgina

II SIMPOSI INTERNACIONAL NOVES TENDÈNCIES EN EL I+D+I EN LITERATURA, LLENGUA, ENSENYAMENT I TIC SOBRE LA CORONA D'ARAGÓ (EDAT MITJANA I EDAT MODERNA). DE LA INNOVACIÓ Al CÀNON. 8, 9, 15 i 16 de març de 2013, Seu Universitària de La Nucia, Alacant.

 

Visiteu la pàgina
 

La celebració del II SIMPOSI INTERNACIONAL NOVES TENDÈNCIES EN EL I+D+I EN LITERATURA... era anterior a la notícia que us hem tramès. Disculpeu les molèsties.

II Seminari d’Estudis Catalans del Vuit-cents. Ens ocuparem de la magna "Literatura de la Revolució i de la contrarevolució (1789-1849). Notes d’història de la llengua i de la literatura catalanes", de Max Cahner (1998-2011, quatre volums en 5 toms), en curs d’edició. 15 de maig de 2013. la sessió tindrà lloc a l’edifici Josep Carner (Facultat de Filologia), c. Aribau, núm. 2, 5è pis, a partir de les 12 h.

 

Vegeu arxiu 

Acaba de sortir publicat el volum "Fourteenth-century Classicism: Petrarch and Bernat Metge", ed. L. Cabré, A. Coroleu, J. Kraye, London-Turin: The Warburg Institute-Nino Aragno Editore, 2012, IX + 206 pp. (Warburg Institute Colloquia 21). ISBN 978-1-908590-45-2

Conté treballs de R. BROVIA, L. CABRÉ, M. FERRER, J. TORRÓ, L. BADIA, E. FENZI, S.M. CINGOLANI, B. TAYLOR, R. FRIEDLEIN i M. CABRÉ & S. MARTÍ.

 

Vegeu arxiu 

Dimarts, 26 de febrer a les 19.30 (UB. Facultat de Lletres. Sala de Graus, 1r pis Edifici històric): Xavier Espluga (Universitat de Barcelona): «Pere Galés, el calvinista d’Ulldecona».
El Grup d'Història de la Llengua de l'ILCC organitza el Col·loqui Internacional Problemes i Mètodes d'Història de la Llengua, que enguany arriba a la novena edició.
EL Col·loqui tindrà lloc els dies 25, 26 i 27 de juny de 2013,i porta per títol "La construcció de les llengües: mites, normes i emocions". La reflexió se centrarà en aquests tres aspectes com a elements intrínsecament lligats i fonamentals per a l’establiment històric de qualsevol llengua.

A l'enllaç trobareu tota la informació sobre el col·loqui: presentació, crida de comunicacions, programa i formulari d'inscripció.

 

Visiteu la pàgina 

Acaben de sortir publicats els tres volums "Escribir y persistir. Estudios sobre la literatura en catalán de la Edad Media a la Renaixença", coordinats per Vicent Josep Escartí (Editorial Argus-a Artes & Humanidades - Arts & Humanities, Los Angeles- California - U.S.A / Buenos Aires – Argentina, 2013).

Conté treballs de: Vicent Baydal, Josep Maria Domingo, Gabriel Ensenyat Pujol, Vicent Josep Escartí, Josep Enric Estrela, Carles Fenollosa Laguarda, Rafael Fresquet Fayos, Joan Vicent Fuertes Zapata, Marc Gandia, Marinela Garcia Sempere, Òscar Jané, Antoni López Quiles, Gonçal López-Pampló, Vicent Lledó-Guillem, Moisés Llopis Alarcón, Joaquim Martí Mestre, Eulàlia Miralles Jori, Ramon Pinyol Torrents, Rafael Roca Ricart, Josep Enric Rubio, Òscar Santos Sopena i Pep Valsalobre.

 

Visiteu la pàgina 

Acte de presentació dels "Estudis lingüístics i culturals sobre Curial e Güelfa, novel·la cavalleresca anònima del segle XV en llengua catalana. Linguistic and Cultural Studies on 'Curial e Güelfa', a 15th Century Anonymous Chivalric Romance in Catalan", a cura d'Antoni Ferrando, que se celebrarà a l’Acadèmia de Bones Lletres el dijous 14 de febrer a les 7 de la tarda.
Dimarts, 22 de gener a les 19.30 (UB. Facultat de Lletres. Sala de professors, 5è pis Edifici Carner): Corinna Albert (Ruhr Universität Bochum): «La integració de diàleg, poesia i gravat a la literatura barroca: els 'Diálogos de la pintura' de Carducho».

Publicacions de la Universitat de Girona ha publicat l'edició crítica de les "Sentències catòliques del diví poeta Dant florentí" (1545), de Jaume Ferrer de Blanes (1445/1449-1529), a càrrec de Josep Llorenç i Blat, en format digital. Ho podeu consultar a través de l'enllaç de nise.cat

 

Visiteu la pàgina