Notícies

Articles de 2015

El divendres 18 de desembre a les 10.30h tindrà lloc el seminari d'Eulàlia Miralles i Joan Peytaví: «Literatura, llengua i història: usos compartits» a l'aula 218 de la UAB (Edifici B, Lletres) dins del marc de la segona sessió del curs del Seminari per a doctorants, estudiants de màster, estudiants de TFG i investigadors "Pensar i difondre la història: des de la transversalitat de les disciplines [Seminari de metodologia i recerca]".
Matrícula oberta pel curs «Inspirades per les Muses. L'escriptura i la cultura en femení a l'àmbit lingüístic català (segles XVI-XVIII)» que ofereix la Universitat Oberta de Catalunya. El calendari del curs serà del 2 al 29 de març de 2016.
El pròxim dijous 3 de desembre a les 20h es presenta a la Llibreria 22 (Hortes 22, Girona) l'antologia de Francesc Fontanella, O he de morir o he d'amar, editada per Eulàlia Miralles, Pep Valsalobre i Albert Rossich.
Intervindran l'historiador de dret Josep Capdeferro, l’editor Jordi Cornudella i els curadors.
El pròxim dijous 26 de novembre es presenta a la Llibreria Laie (Pau Claris 85, Barcelona) l'antologia de Francesc Fontanella, O he de morir o he d'amar, editada per Eulàlia Miralles, Pep Valsalobre i Albert Rossich.
Intervindran l’editor Jordi Cornudella i els editors.
Els dies 3 i 4 de desembre de 2015, tindran lloc a la Universitat de Barcelona les Jornades Internacionals sobre: "Premsa i literatura en el vuit-cents. Pràctiques i representacions".
El dimarts 24 de novembre a les 16h a la Sala d'Actes Joan Fuster (Universitat de València. Facultat de Geografia i Història) tindrà lloc la conferència de Verònica Zaragoza (UOC): "Problemes i mètodes de la recerca en història de gènere (s. XVI-XVIII)" presentada per Eulàlia Miralles.
Organitza: Vicedeganat de Cultura de la Facultat de Geografia i Història / Departament de Filologia Catalana de la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació.
Dijous, 5 de novembre a les 19.30, Sala de Graus (1a planta edifici històric) de la Facultat de Filologia (UB): Gaston Gilabert (Universitat de Barcelona) : «Poesia i música al teatre del barroc»
L'Aula Carles Ribes organitza els pròxims 1 i 2 d'octubre de 2015 el II Simposi Internacional: "Mites Clàssics en la Literatura Catalana Moderna i Contemporània (In Memoriam Carles Miralles)". La primera sessió tindrà lloc a la Universitat de Barcelona, a la Sala Ramón y Cajal, i la segona a l'Institut d’Estudis Catalans, a la Sala Pi i Sunyer. L'assistència és gratuïta.
El dilluns 28 de setembre a les 19 a la sala d'actes del Seminari Conciliar de Barcelona (Diputació, 231) tindrà lloc la conferència d'Albert Soler: "Ramon Llull, creativitat, espiritualitat i renovació des de la perifèria".
Dijous 17 de setembre de 2015 es presentaran els llibres: Antologia de memòries i dietaris peronals catalans sobre la Guerra de Successió (IEC, 2014) i Memòria personal. Construcció i projecció en primera persona a l'època moderna (Casa Velázquez, 2015) a la sala Pi i Sunyer de l'IEC.
Dimarts, 16 de juny a les 19.30 (UB. Facultat de Filologia. Sala de professors, 5è pis Edifici Carner): Ilil Baum (Universitat Hebrea de Jerusalem): «El català en les fonts hebrees i la llengua dels jueus en els documents hebraico-catalans (segles XIV-XV)»
El proper divendres, 5 de juny, a les 12h, tindrà lloc a la sala de l'Institut de Llengua i Cultura Catalanes de la Facultat de Lletres de la UdG la sessió del seminari de recerca: Sònia Boadas (UdG/UAB), "TEI i les edicions crítiques digitals".

Dimarts, 5 de maig a les 19.30 (UB. Facultat de Filologia. Sala de professors, 5è pis Edifici Carner): Neus Rotger (UOC): «El debat sobre la novel·la a la Querelle des Anciens et des Modernes (1670-1700)».
Enguany l'Aula Lul·liana tindrà lloc el dijous 14 de maig a les 18h. a la Sala Gabriel Oliver de la Facultat de Filologia. En el transcurs de l'acte, s'informarà amb detall dels actes previstos per a l'Any Llull a Catalunya i a Mallorca.
El llibre va ser presentat el passat 23 d'abril a la Fira del Llibre de València entre les novetats per a la Fira destacades per les PUV [Publicacions de la Universitat de València] en un acte presidit pel Rector de la Universitat de València.
Divendres vinent, 17, Joan Requesens, de la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona, farà una presentació-debat sobre la recepció poètica de Teresa de Jesús en la literatura catalana. A les 12 del migdia a la sala de l'Institut de Llengua i Cultura Catalanes (Facultat de Lletres). Hi esteu convidats!
El Latin and Vernacular in Renaissance Iberia VI: Brief Forms tindrà lloc a Londres (Institute of Modern Languages Research, Senate House University) el 4 de març de 2016.
Propostes de comunicació: fins al 15 de novembre de 2015.
Per a qualsevol dubte, podeu adreçar-vos als organitzadors: Dr. Alejandro Coroleu (alejandro.coroleu@icrea.cat) i Dr. Barry Taylor (Barry.taylor@bl.uk).

 El 23-25 de febrer de 2015, se celebrarà a la Seu Universitària de la Nucia (Marina Baixa), el VI Simposi Internacional. "Noves tendències en el I+D+i en la Literatura, Llengua, ensenyament i Tic sobre la Corona d'Aragó (Edat Mitjana, Edat Moderna, Edat Contemporània). De la innovació al cànon".