Notícies

Articles de 2011

Convegno Internazionale L’epica. Tra evocazione mitica e tragedia. 12-13 gener de 2012, a Roma. Organitzat per Aula Carles Riba (UB) i Università degli Studi di Roma Tre.

 

Vegeu arxiu

Acaba d'aparèixer el llibre "Estudios sobre la tradición épica occidental (Edad Media y Renacimiento)", coordinat per Lara Vilà, de la UdG. El volum, editat pel Seminari de Poètica Europea del Renaixement de la Universitat Autònoma de Barcelona, aplega els estudis de més d'una desena d'especialistes en literatura medieval i renaixentista i proposa una lectura de l'èpica a la llum d'interessos històrics, polítics i teòrics a la vegada que explora les relacions que el gènere manté amb altres formes narratives com l'hagiografia, la historiografia, les novel·les de cavalleries o els "romanzi" italians.
Aquesta extensa obra publicada per Editorial Vicens Vives en sis volums que abracen en total més de tres mil cinc-centes pàgines, presenta una visió actualitzada de la historiografia en l’àmbit de la literatura catalana, alhora que ofereix una antologia de la crítica recent que l’ha analitzat.

 

Visiteu la pàgina

"I Congrés Internacional sobre Crítica Filològica i Ecdòtica. Textos catalans dels segles XIX i XX", organitzat per la Càtedra Màrius Torres del Departament de Filologia Catalana i Comunicació de la Universitat de Lleida, que se celebrarà la primera setmana d'octubre de 2012. El termini per presentar-hi comunicacions, com s'indica a la primera circular, és el 29 de febrer de 2012.

 

Visiteu la pàgina

Darrera sessió dels Seminaris de recerca de l'ILCC 2011.
Divendres, 16 de desembre de 2011, a les 12 h, a la Sala de l'ILCC (UdG (Fac. Lletres, St. Domènec II, 5è pis): intervenció d'Agnès Prats: "L’escriptura narrativa d’Eduard Girbal Jaume" i Verònica Zaragoza: "Posà-la per ser humil en la muntanya més alta...". La intervenció de Zaragoza tracta de la literatura femenina en l'època moderna catalana.

 

Visiteu la pàgina

presentació del llibre "Francesc Eiximenis i la Casa reial (Diplomatari 1373-1409)", a cura de Jaume Riera i Sans, acabat de publicar per l'Institut de Llengua i Cultura Catalanes i l'editorial Documenta Universitaria.
La presentació, coorganitzada per l’Arxiu de la Corona d’Aragó i l’ILCC,
tindrà lloc el dimecres dia 23 de novembre a les 19,30 h. a l’antiga seu
de l'Arxiu de la Corona d’Aragó, al Palau del Lloctinent de Barcelona
(carrer dels comtes, n. 2). Hi intervindran Albert Torra, subdirector de l’Arxiu de la Corona d’Aragó; Sadurní Martí, director de l’ILCC; Jaume Riera i Sans, autor; i
Jaume Torró, professor de literatura medieval de la UdG.

 

Vegeu arxiu

Acaba d'aparèixer la nova edició de Cristòfol Despuig, "Los col·loquis de la insigne ciutat de Tortosa", ed. Josep Solervicens & Enric Querol, Barcelona: Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 2011.
Presentació de l'Obra Completa de Pere Torroella, a cura de Francisco Javier Rodríguez Risquete (Els Nostres Clàssics, Editorial Barcino). Dimecres 23 de novembre de 2011, a les 12 h, a la Sala de Graus de la Facultat de Lletres (UdG)

 

Vegeu arxiu

Propera sessió del seminari de literatura medieval i moderna, dimarts 15 de novembre: joan bellsolell (universitat de girona) sobre miquel mai (c. 1480-1546), comitència artística i construcció d'una imatge literària al renaixement, a dos quarts de vuit del vespre a la sala de professors del cinquè pis de l'Edifici Carner.
Dimecres 30 de novembre es presenta al Museu d'Història de Catalunya el primer volum de la Crònica de Miquel Parets (MHC, 19,30 h.)

 

Vegeu arxiu

Dimarts 29 de novembre es presenta al Museu d'Història de Catalunya el primer volum del "Diplomatari de Pere el Gran" (MHC, 19 h.)

 

Vegeu arxiu

Programa Congrés Internacional «Construcció i projecció de la memòria personal a l’Europa moderna». Barcelona, Institut d'estudis Catalans (c/ Carme, 47), 10-12 de novembre de 2011.

 

Visiteu la pàgina

Vege arxiu

Propera sessió del seminari de literatura medieval i moderna, dimarts 25 d'octubre: Neus Ortega (Universitat de Barcelona) sobre anàlisi i valoració del teatre modern a "Dell'origine, progressi e stato attuale d'ogni letteratura" de Joan Andrés, a dos quarts de vuit del vespre a la sala de professors del cinquè pis de l'Edifici Carner.
Jornades de la Fundació Germà Colón "Els escriptors valencians i la llengua autòctona en els ss. XIV i XV", 16 i 17 novembre 2011, Universitat Jaume I, Facultat de Ciències Humanes i Socials.

 

Vegeu arxiu

Programa definitiu i butlleta d'inscripció del XIIè Congrés d'Història de Barcelona "Historiografia barcelonina. Del mite a la comprensió", que se celebrarà els dies 30 de novembre i 1 de desembre d'enguany, a la Sala d'Actes Agustí Duran i Sanpere de l'Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona.

 

Vegeu arxiu

A partir d'avui, per accedir a la cerca bibliogràfica dins Qüern, observareu que la base de dades que usem (RefWorks/RefShare) pren un aspecte diferent, més actual i intuïtiu. Trobareu les instruccions habituals en el menú Cerca de la nostra pàgina per si us calen algunes orientacions.
Disculpeu les molèsties.

 

Visiteu la pàgina

Divendres, 7d'octubre, a partir de les 12 del migdia, en el marc de la celebració del 25è aniversari de l'ILCC de la Universitat de Girona, tindrà lloc la 8a sessió dels Seminaris de recerca de l'ILCC: Francesca Romana Uccella (UdG): "Espais literaris patrimonialitzats". Sala de l'ILCC (Fac. Lletres, Sant Domènec II, 5è pis).

 

Visiteu la pàgina

Divendres, 23 de setembre, a partir de les 12 del migdia, en el marc de la celebració del 25è aniversari de l'ILCC, tindrà lloc la 7a sessió dels Seminaris de recerca de l'ILCC: Anna Radaelli (Università La Sapienza, Roma): "Sulle 'dansas' nella collezione di Castelló d’Empúries"

 

Visiteu la pàgina

L'Institut d'Estudis Gironins organitza del 24 al 26 de novembre el IV Congrès d'Història de Girona sobre el tema "La Girona del Barroc". És també un acte en commemoració del centenari del naixement Santiago Sobrequés i Vidal. Segona circular

 

Vegeu arxiu

Acaba d'aparèixer el volum III de la col·lecció "Panorama crític de la literatura catalana", "Edat Moderna" publicat per l'editorial Vicens Vives. Dirigit per A. Rossich, coordinador de la col·lecció, el volum aplega fragments dels estudis més significatius de tot el període literari modern encapçalats per introduccions als diferents apartats signats per A. Bover, V.-J. Escartí, J. Mas i Vives, E. Miralles, A. Rossich, J. Salord, G. Sansano, J. Solervicens i P. Valsalobre.

 

Visiteu la pàgina

Convocatòria de la "II Jornada sobre edició de textos literaris catalans" que se celebrarà el 25 de novembre a la Universitat de Vic.

 

Vegeu arxiu

Seminari internacional de Recerca: “Les altres guerres de religió: Catalunya, Espanya, Europa (segles XVI-XIX)". Organitza: Institut de Recerca Històrica. Universitat de Girona, 22-23 setembre 2011.
Hi intervindran R. García Cárcel, A. De Benedictis, R. Descendre, J. Albareda, R.M. Alabrús, D. Glez. Cruz, X. Torres, R. Expòsito, J. García, J. Solervicens, P. Valsalobre, F. Miralpeix, L. Roura, G. Barnosell, J. Bohigas, J. Olesti.

 

Vegeu arxiu

Seminari d'Estudis Hagiogràfics. Organitzat pel grup de recerca "Els escriptors i la impremta en el pas dels segles XV al XVI" de la Universitat d'Alacant i l'Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana. Alacant-Oriola, 28-20 d'octubre de 2011.
Hi intervenen G. Maggioni, G. Avenoza i G. Sabaté, F. Baños, P. Valsalobre, C.A. Vega, A. Gómez Moreno, T. Martínez Romero i J. Aragüés.

 

Visiteu la pàgina

III Col·loqui Internacional "Mimesi": La poètica de la Il·lustració: raó & cànon. Universitat de Barcelona, 6-7 d'octubre de 2011.

 

Visiteu la pàgina

Call for papers per al Congrés Internacional “Mapping e-lit: Lectura y análisis de la literatura digital”, organizat pel Grup d’Investigació HERMENEIA i la Universitat de Barcelona. 13 i 14 d’octubre de 2011, CaixaForum Barcelona.

 

Vegeu arxiu

IV Congreso internacional de la SEMYR. "El texto infinito: reescritura y tradición en la edad media y el renacimiento". Universitat Autònoma de Barcelona, Bellaterra, del 5 al 8 de setembre de 2012. Primera circular.

 

Visiteu la pàgina

La Institució Alfons el Magnànim organitza el Congrés Internacional: "Dones i literatura, entre l'edat mitjana i el renaixement". València, Aula Magna Universitat de València, 6-9 setembre de 2011.

 

Vegeu arxiu

El termini de presentació de llibres originals per a ser publicats en l’any 2012 dins de la “Biblioteca Sanchis Guarner” de l’Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana finalitza el 3 d’octubre de 2011.

 

Vegeu arxiu

Editorial Barcino publica en dos volums l’"Obra completa" de Pere Torroella dins la col•lecció "Els Nostres Clàssics". L’edició crítica, a cura del filòleg gironí Francisco Rodríguez Risquete, inclou en més de vuit-centes pàgines les poesies en català, les poesies en castellà, els textos en prosa i els textos d’atribució incerta.
A les set de la tarda del 16 de juny tindrà lloc la presentació pública d’aquests dos volums en el decurs d’un acte a la Reial Acadèmia de Bones Lletres (carrer del Bisbe Caçador, 3. Barcelona). Hi intervindran Pere Molas, president de la Reial Acadèmia de Bones Lletres, Carles Duarte, director de la Fundació Lluís Carulla, Lola Badia, catedràtica de la Universitat de Barcelona, i Francisco Rodríguez Risquete, curador de la nova publicació.

 

Vegeu arxiu

Seminaris de recerca de l'Institut de Llengua i Cultura Catalanes 2011 (Sessió conjunta doctorands): Marina NAVÀS (ILCC-UdG): "El cançoner Registre Cornet i la lírica del primer Tres-cents" i M. Victòria RODRÍGUEZ WINIARSKI (ILCC-UdG): "El cançoner de Carpentràs i la narrativa catalana en vers". Divendres 10 de juny de 2011 a les 12h. Sala de l'ILCC. Facultat de Lletres, Universitat de Girona. Organitza: Institut de Llengua i Cultura Catalanes, Universitat de Girona.

 

Visiteu la pàgina

V Col·loqui Internacional de l'Association Française des Catalanistes: "Els Països Catalans i la Bretanya: llengua, patrimoni i identitat", del 13 al 15 d'octubre de 2011, a Lorient, organitzat per l'Université de Bretagne-Sud.

 

Vegeu arxiu

Circolare n. 2. X Convegno Associazione Italiana di Studi Catalani, Università di Verona, 23-25 febbraio 2012: X Convegno AISC "Ciutat de l’amor: scrivere la città, raccontare i sentimenti".

 

Vegeu arxiu

Presentació del volum d’estudis "Del Cinccents al Setcents. Tres-cents anys de literatura catalana" a cura d’Eulàlia Miralles. La presentació anirà a càrrec d’August Bover, Eulàlia Miralles i Albert Rossich. L’acte tindrà lloc el dijous 2 de juny del 2011, a les 19.30 h, a la Llibreria Proa Espais (C. Rosselló, 212, Barcelona).

 

Vegeu arxiu

Programa definitiu del VIII Col·loqui Internacional "Problemes i Mètodes d'Història de la Llengua: L'espai de les llengües", que se celebrerà a Girona el 21, 22 i 23 de juny.

 

Visiteu la pàgina

Seminaris de recerca ILCC 2011. 4a sessió del 2011, corresponent a la celebració del 25è aniversari de l'ILCC: Eulàlia Miralles (UOC-UdG): "La memòria de les dones a l'Edat Moderna". 13 de maig 2011, a les 12.

 

Visiteu la pàgina

El 17 de maig tindrà lloc la Jornada "Els poetes i l'adveniment de la Barcelona Moderna, 1840-1936" organitzada per l'Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona, en el marc de l'Any Maragall i dins del XXVII Festival Internacional Barcelona Poesia.

 

Vegeu arxiu

V Jornades Acadèmiques Interdisciplinàries de l'Aula Lul·liana de Barcelona que se celebraran els dies 20 i 21 de maig.

 

Visiteu la pàgina

Vegeu arxiu

Xavier Luna Batlle (UAB) intervindrà al seminari de recerca de l'Institut de Llengua i Cultura Catalanes de la UdG el divendres 15 d'abril de 2011, 12 h, amb el tema: "Els textos rossellonesos no literaris de l’època moderna i el projecte Scripta". L’assistència és oberta i gratuïta a totes les persones interessades.

 

Visiteu la pàgina

Propera sessió del seminari de literatura medieval i moderna de la UB: Roland Béhar (université Paris-IV Sorbonne) "Poesía e imagen en el Renacimiento: el caso de Garcilaso de la Vega". Dimarts 12 d'abril a dos quarts de vuit del vespre a la sala de professors del cinquè pis de l'edifici Carner (UB).
Acaba de sortir publicat el volum "Del Cinccents al Setcents. Tres-cents anys de literatura catalana", editat a càrrec d'Eulàlia Miralles (Bellcaire d’Empordà: Edicions Vitel·la, 2010). És un conjunt de 14 d'estudis ja clàssics (alguns publicats anteriorment i revisats ara, i altres d'inèdits) de caràcter panoràmic que han incidit en el canvi de percepció de la nostra literatura moderna a càrrec dels components d'un projecte de recerca en literatura moderna de la UdG. Els autors són: Albert Rossich (UdG), Montserrat Bonaventura (UdG), Mireia Campabadal (UB, UAB), Eulàlia Miralles (UdG, UAB, UOC), Modest Prats (UdG), Biel Sansano (UA) i Pep Valsalobre (UdG).

 

Visiteu la pàgina

Cicle de conferències/seminari “Les pràctiques epistolars (segles XVI-XIX)”. Bellaterra, Universitat Autònoma de Barcelona, 6, 7 i 8 d’abril de 2011.

 

Vegeu arxiu

Propera sessió del seminari de literatura medieval i moderna de la UB: Anna M. Villalonga (Universitat de Barcelona) "Sobre el sainet de màgia en català a l'època de la il·lustració". Dimarts 29 de març a dos quarts de vuit del vespre a la sala de professors del cinquè pis de l'edifici carner (UB).
Segona circular del XIIè Congrés d'Història de Barcelona, "Historiografia barcelonina. Del mite a la comprensió", que se celebrarà els dies 30 de novembre i 1 de desembre d'enguany, a la Sala d'Actes Agustí Duran i Sanpere de l'Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona.

 

Vegeu arxiu

Jornades “Jeroni Pujades i el seu temps”, 14-15 abril 2011. Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona / Museu d'Història de Catalunya. Hi intervenen Pere Molas, Eulàlia Miralles, Xavier Baró, Josep Capdeferro, Albert Rossich, Marc Mayer, Antoni Cobos, James S. Amelang, Antoni Simon i Eulàlia Duran.

 

Vegeu arxiu

Romana Brovia (Università di Torino): "Fortuna europea del Petrarca latino: il caso del 'De remediis utriusque fortune' (secoli XIV-XVI)". Seminari Literatura i Cultura de l'Edat Mitjana i l'Edat Moderna (UB, dimarts 15 març, 19,30 h).

 

Visiteu la pàgina

Segona circular del VIII Col·loqui Internacional Verdaguer (10-12 de novembre de 2011), organitzat per la Societat Verdaguer i la Càtedra Verdaguer d'Estudis Literaris. 
Primera circular de "LA FILOLOGIA ROMÀNICA AVUI. I Trobada de joves investigadors i doctors en Filologia, Lingüística i Literatures Romàniques i àrees afins". Facultat de Filologia de la Universitat Complutense de Madrid. Primera quinzena novembre 2011.

 

Vegeu arxiu

Segona circular del "VIIIè Col·loqui Internacional Problemes i Mètodes d’Història de la llengua: L’espai de les llengües", convocat per la UdG per als dies 20, 21 i 22 de juny de 2011.

 

Vegeu arxiu

El Grup Mirmanda, amb coedició amb l'Editorial Afers, enceta una nova col·lecció de llibres. Els dos primers títols que estaran a les llibreries el dia 1 de juliol de 2011 són: "L'afrontera. De la dominació a l'art de transgredir", a cura d'Òscar Jané i d'Eric Forcada, i
"Observar les fronteres, veure el món", a cura d'Òscar Jané i de Queralt Solé. Apleguen estudis interdisciplinars sobre el tema de la frontera, on hi apareixen col·laboracions d'autors de la UdG, com també textos que tracten la literatura (Mercè Comas, Narcís Iglésias, etc.).

 

Visiteu la pàgina

COLLOQUE INTERNATIONAL Romania : réalité(s) et concept(s): 6-7 OCTOBRE 2011, Université Nancy2-Campus Lettres et Sciences humaines.

 

Vegeu arxiu

Fulvio Delle Donne (Università della Basilicata) intervindrà als seminaris de recerca de l'Institut de Llengua i Cultura Catalanes de la UdG el divendres 18 de febrer de 2011, 12 h, amb el tema: "La storiografia dell'epoca di Alfonso il Magnanimo: studio della tradizione catalana e le innovazioni umanistiche". L’assistència és oberta i gratuïta a totes les persones interessades.

 

Visiteu la pàgina

Circolare n. 1. X Convegno Associazione Italiana di Studi Catalani, Università di Verona, 23-25 febbraio 2012: X Convegno AISC "Ciutat de l’amor: scrivere la città, raccontare i sentimenti".

 

Visiteu la pàgina

Mostra de visions artístiques sobre el relat anònim català del segle XVII “Viatge de Pere Porter a l’Infern” que ja ha fet un notable recorregut: Sils, Girona, Vilajuïga. I ara, a Salt. Serà a la Casa de Cultura “Les Bernardes” (Major, 172).

 

Visiteu la pàgina

Història i historiografia de la literatura catalana del Vuitcents. Jornades Internacionals, 23 i 24 de febrer del 2011, Barcelona, Facultat de Filologia de la UB / Acadèmia de Bones Lletres. Hi participen Francesc Bernat, Laureà Bonet, Àlex Broch, Rosa Cabré, Enric Cassany, Montserrat Corretger, Xavier Ferré, Joan Fuster, Giuseppe Grilli, Manuel Jorba, Eulàlia Miralles, Ramon Panyella, Damià Pons, Biel Sansano, Adolfo Sotelo, Paula Sprague i Margalida Tomàs.

 

Vegeu arxiu